“Gaan we verwaarloosde centrales verlengen?” Groen reageert op nalatigheid in onderhoud van Electrabel

“Gaan we verwaarloosde centrales verlengen?” Groen reageert op nalatigheid in onderhoud van Electrabel

Foto: REUTERS

Dat de kernreactor van Doel 3 de hele winter zal stilliggen was al geweten. Maar Le Soir schrijft donderdag dat Electrabel volgens het FANC een gebrek aan onderhoud kan verweten worden.

In september werd Doel 3 stilgelegd voor een langdurig onderhoud, brengt de krant in herinnering. Later kondigde Electrabel aan dat de centrale voor midden april 2018 niet meer zal opengaan.

De stillegging heeft te maken met betondegradatie van een bunker in het niet-nucleaire gedeelte. Dat feit op zich staat al sinds oktober op de website van het controleorgaan, maar Le Soir schrijft dat het FANC Electrabel een gebrek aan onderhoud verwijt. “De beschadiging van het beton moet aangepakt worden door de exploitant, die voldoende controles moet uitvoeren in de betrokken gebouwen en indien nodig renovatie- of reparatiewerkzaamheden moet uitvoeren. Dat is onvoldoende gebeurd”, aldus het FANC.

“lakse houding”

Groen-fractieleider Kristof Calvo vindt het goed dat het FANC Electrabel op de vingers tikt over het gebrekkige onderhoud aan de kerncentrale Doel 3. “Maar eigenlijk zou het zover niet hoeven te komen”, zegt Calvo. “Ik begrijp echt niet dat een groot bedrijf als Electrabel nonchalant omspringt met het onderhoud van een kerncentrale. Gaan we zulke verwaarloosde centrales verlengen?”, vraagt Calvo zich af, verwijzend naar het pleidooi van N-VA om de kernuitstap uit te stellen.

Calvo neemt de “lakse houding” van Electrabel op de korrel. Voor een kerncentrale moeten veiligheid en onderhoud evident zijn, zegt de Groen-politicus. “Het probleem staat trouwens niet op zich. De Belgische kernreactoren laten heel wat steken vallen. Dit alles zorgt ervoor dat we wereldrecordhouder zijn qua ongeplande stilleggingen”, aldus Calvo.

Corrigeer

MEER NIEUWS