Schutter krijgt jaar 6 jaar cel in ‘fitnessmoord’: “Doodslag bewezen maar uitgelokt”

Schutter krijgt jaar 6 jaar cel in ‘fitnessmoord’: “Doodslag bewezen maar uitgelokt”

Elias K. (links) kwam om het leven bij de mislukte drugsdeal, de verdachten kregen vanochtend in Ieper hun straf te horen Foto: rr

Dadizele / Moorslede -

Schutter Tom K. krijgt 6 jaar effectieve celstraf in de zogenaamde ‘fitnessmoord’. Het openbaar ministerie eiste nochtans 15 jaar cel, maar volgens de rechter was er sprake van uitlokking. De dodelijke schietpartij in het West-Vlaamse Dadizele, deelgemeente van Moorslede, kostte op 15 augustus 2016 het leven aan een 20-jarige Antwerpenaar.

Drie West-Vlamingen - Tom K., Sven V. en Leander W. - en drie Antwerpenaren - Elias K., Maxim K. en Ilyas S. - spraken in de nacht van 14 op 15 augustus in Dadizele af om een kilogram cannabis te verhandelen. Volgens het Openbaar Ministerie wilden de Antwerpenaren de drugs roven, al ontkennen ze dat tot op vandaag. De West-Vlamingen namen desondanks een geladen wapen mee. “Omdat ze het zaakje niet helemaal vertrouwden”, klinkt het bij hen zelf. Zij stonden onder meer terecht voor doodslag op Elias K., de twintiger die getroffen werd toen het vuurwapen afging.

Schutter krijgt jaar 6 jaar cel in ‘fitnessmoord’: “Doodslag bewezen maar uitgelokt”
Foto: gsd

Ook tijdens de pleidooien bleef Tom K. ontkennen dat er voorbedachtheid in het spel was of dat de man doelbewust geschoten heeft. “Sven V. was Toms boezemvriend. Toen hij geslagen werd met een matrak en de Antwerpse Maxim K. een alarmpistool trok, heeft mijn cliënt gereageerd door het vuurwapen te trekken. In het donker leek dat alarmpistool een echt pistool. Hij richtte eerst op Maxim, vervolgens in één beweging naar Elias, maar heeft nooit willen schieten. Het wapen is per ongeluk afgegaan”, pleitte Hans Beerlandt, de advocaat van Tom K. “Het was niet vooraf gepland om tot een handgemeen te komen. Als er normaal betaald was, was het nooit zover gekomen.” Daarmee doelde hij op het vals geld, dat de drie Antwerpenaren meebrachten op de afspraak.

Schutter krijgt jaar 6 jaar cel in ‘fitnessmoord’: “Doodslag bewezen maar uitgelokt”
Na een wijziging in de plannen ging de drugsdeal door in de Audi van de Antwerpenaren Foto: gsd

Niet medeplichtig aan doodslag

Ook Sven V. en Leander W. ontkennen dat er vooraf afgesproken was om te schieten. Zij stonden terecht voor mededaderschap en riskeerden respectievelijk twaalf en vijf jaar cel, maar de rechter achtte hen niet medeplichtig aan de doodslag. Er was volgens de rechtbank ook geen sprake van bendevorming.

Het parket wees Sven V. wel aan als spilfiguur in de drugsdeal, al werd dat wordt door V. zelf ten stelligste ontkend. “Hij stond op dezelfde hoogte als Tom K. Het is wel waar dat hij de contacten legde met de Antwerpenaren”, aldus zijn raadsman Frank Scheerlinck.

Ook Antwerpenaren staan terecht

De twee Antwerpenaren werden vervolgd voor inbreuken op de drugswet en poging diefstal met geweld (de ripdeal), Tobias D. omdat hij zijn sleutel afgaf zodat de deal bij hem thuis zou kunnen doorgaan. De plannen veranderden en de verkoop verhuisde naar de Audi van de Antwerpenaren. Zowel de West-Vlamingen als de vrienden van het Antwerpse slachtoffer vluchtten na de schietpartij weg, zonder de hulpdiensten te verwittigen.

De rechter acht de doodslag in deze zaak nu bewezen, maar houdt rekening met het feit dat die werd “uitgelokt”. Om die reden krijgt Tom K. slechts vijf jaar effectieve celstraf voor doodslag, terwijl het openbaar ministerie 15 jaar eiste. Hij krijgt ook nog eens 12 maanden voor de drugsfeiten.

De overige beklaagden krijgen celstraffen of een werkstraf.

Geen heropening van de debatten

Tijdens het beraad van de rechtbank diende beklaagde Sven V. nog een verzoekschrift in om de debatten te heropenen. Door een arrest van het Grondwettelijk Hof wordt de hervorming van assisen namelijk teruggeschroefd, maar op dat verzoek ging de rechtbank niet in. “Het arrest heeft geen invloed op zaken die reeds verwezen waren. De correctionele rechtbank is bevoegd, het verzoek om de debatten te heropenen wordt afgewezen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees