Bekende Gentse imam fluit Boef terug: “Hij staat heel ver van de islam”

Bekende Gentse imam fluit Boef terug: “Hij staat heel ver van de islam”

Foto: dvh, sm

Gent -

“Je bent een hoer.” De vrouwonvriendelijke uitspraken van rapper Boef zijn ook de Gentse imam Khalid Benhaddou in het verkeerde keelgat geschoten. “Zijn uitspraken stroken helemaal niet met de islam.”

Benhaddou was vanochtend te gast in De Ochtend op Radio 1. Hij werd gevraagd naar de controversiële uitspraken van rapper Boef, die vrouwen in een filmpje “kechs” of “hoeren” noemde. Dergelijke uitlatingen zouden aansluiten bij de traditionele cultuur van vooral Turkse en Marokkaanse jongeren. Er wordt zelfs gesproken over een gangster islam: vrouwonvriendelijke criminele jongeren die zichzelf wel als goede moslim zien. Benhaddou zet de puntjes op de i. “Wat Boef zegt, strookt helemaal niet met het geloof”, zegt hij. “Ik vind het zeker niet oké als mensen zoals hij zouden vertrekken vanuit hun geloof om hun uitspraken te legitimeren. De islam staat hier heel ver van. Niemand heeft het recht om een oordeel te vellen over anderen. Dat komt God toe en niemand anders. Respecteer iedereen in zijn waardigheid. Man, vrouw, wie dan ook.”

Seksualiteit

Benhaddou zegt dat de conservatieve islam weinig te maken heeft met de traditionele islam. “Van 800 tot 1800 schreven islamgeleerden nog zonder schroom over seksualiteit, wat in Europa toen zelfs werd afgeserveerd als problematisch. Maar de Arabische wereld heeft de culturele en seksuele revolutie van 1968 niet gekend. Hierdoor grijpen moslim nog steeds naar een conservatieve islam, om zich te bewapenen tegen het Westen. Dat heeft een weerslag op de islam die moslims hier vandaag beleven. Maar dat strookt volgens mij niet met de islamitische traditie om vrij over liefde en seksualiteit te praten.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees