Wanneer gebruik je ‘hen’, wanneer ‘hun’? De meest opgezochte taalkwestie opgehelderd

Wanneer gebruik je ‘hen’, wanneer ‘hun’? De meest opgezochte taalkwestie opgehelderd

Liefst 342.000 mensen hebben in 2017 bij het taalgenootschap Onze Taal duidelijkheid gezocht rond het gebruik van “hen” en “hun”. Maar hoe zit het nu echt met de meest opgezochte taalkwestie van het voorbije jaar?

Toegegeven: het gebruik van hen en hun in zinnen is niet altijd even eenvoudig. Veel mensen struikelen bijvoorbeeld over zinnen als Ik koop Het Nieuwsblad voor hen/hun. Hen is hier het goede antwoord, en waarom leggen we met dank aan taalgenootschap Onze Taal uit.

Je gebruikt het persoonlijk voornaamwoord hen wanneer...

- er een voorzetsel aan voorafgaat, zoals in bovenstaand voorbeeld. Nog voorbeelden? Ik geef de interessante lectuur aan hen, Dankzij hen ben ik op de hoogte van de actualiteit en Het Nieuwsblad denkt aan hen.

- het als lijdend voorwerp gebruikt wordt. Ter herinnering: het lijdend voorwerp is het zinsdeel waarop de handeling in de zin betrekking heeft. Zo is hen het lijdend voorwerp in de zinnen Hij ontslaat hen, Zij mijdt hen of Ik bekijk hen. Een handig middeltje om te controleren of het juist hebt: maak de zin lijdend - Zij worden ontslagen door hem, bijvoorbeeld - en hen verandert telkens in zij.

Je gebruikt het persoonlijke voornaamwoord hun wanneer...

- het een meewerkend voorwerp is en er geen voorzetsel voorstaat. Een meewerkend voorwerp is het zinsdeel dat de handeling in de zin niet rechtstreeks ondergaat, maar eerder de rol van ontvanger heeft. Een voorbeeld? Ik geef hun Het Nieuwsblad. Daar kan je voorzetsel bij denken - aan hen - maar je zegt het niet. Nog voorbeelden: Hij schenkt hun een kopje koffie in, China is hun te ver en De tranen sprongen hun in de ogen. Hier valt op dat je hun altijd kan vervangen door ze.

Waarom bestaat het verschil tussen hen en hun?

“Het verschil tussen hun en hen ‘leeft’ allang niet meer in het dagelijks taalgebruik. Het is dan ook een kunstmatig onderscheid; de zeventiende-eeuwse wetenschapper Christiaen van Heule wordt beschouwd als de bedenker ervan”, aldus Onze Taal. “Tegenwoordig gaan veel taalgebruikers ervan uit dat alleen hen juist is in een zin als ‘Hen vraag ik niets meer!’, terwijl volgens de regels ‘Hun vraag ik niets meer!’ juist is. Volgens de Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS, 1997) mag er bij dit soort hen/hun-kwesties niet van ‘fouten’ worden gesproken. Hun als onderwerp (zoals in ‘Hun hebben er helemaal geen verstand van’) wordt trouwens nog wél als echt fout gezien.”

Toch nog twijfel? Surf dan naar deze site en bekijk bij welk werkwoord je welk woord moet gebruiken.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees