Wij vergeleken de tarieven in 100 parkeergarages. Gent is niet de duurste

© fvv/archief

Is Gent ‘de duurste stad om te parkeren’? In de parkeergarages alvast niet. Wij legden de tarieven in meer dan honderd verschillende parkeergarages in ons land naast die van Gent.

Bert Staes

Gent zou "de duurste stad" zijn om te parkeren. De stelling wordt regelmatig bovengehaald, zelfs nog in de Gentse gemeenteraad van december. Wat klopt er van?

Het beoordelen van parkeertarieven valt uiteen in twee delen: de tarieven op straat, vastgelegd door de overheid, en de tarieven in parkeergarages uitgebaat door de overheid en in garages uitgebaat door private firma's zoals Interparking, Q-Park of Indigo.

Parkeertarieven op straat vergelijken is niet makkelijk. De lokale situatie verschilt van stad tot stad. De Gentenaar maakte eerder al een grove vergelijking van parkeertarieven in verschillende steden in Vlaanderen, Frankrijk en Nederland. In de parkeergarages is vergelijken eenvoudiger: de prijzen worden geafficheerd op internet.

Omdat mobiliteit sowieso een hoofdrol zal opeisen in de verkiezingscampagnes in Gent dit jaar, maakten we een nieuwe vergelijking. We legden in de eerste week van januari de tarieven van honderd verschillende parkeergarages in België naast elkaar.

Opgelet: de tarieven van alle parkeergarages in deze vergelijking zijn degene zoals ze op 3 januari 2018 online werden geafficheerd. Sommige parkeerbedrijven afficheren enkel een uur- en dagprijs. In die gevallen hebben we de uurprijs doorgerekend, zoals een consument ook zou doen als hij de tarieven consulteert.

De tarieven in deze vergelijking kunnen echter verschillen van de echte tarieven: enkel de parkeertarieven die effectief worden geafficheerd aan de parkeergarages zijn geldig. Dit is dan ook geen wetenschappelijke vergelijking, maar een ruime steekproef om de tarieven in Gent beter te kunnen inschatten.

We vergeleken drie verschillende situaties:

  1. Voor een kort bezoek, bijvoorbeeld als shopper: hoeveel kost 3 uur parkeren in een parkeergarage in het centrum van de stad?
  2. Voor een dagje op bezoek, bijvoorbeeld om te shoppen en nadien iets te eten: hoeveel kost 8 uur parkeren in een parkeergarage in het centrum van de stad?
  3. Voor een volledige dag op bezoek: hoeveel kost een dagticket of 24 uur in een parkeergarage in het centrum van de stad?

Dit is het resultaat

Grote conclusies zijn moeilijk omdat elke stad haar eigen keuzes en voor- en nadelen heeft. Bovendien kan een overheid de tarieven van privaat uitgebate parkings niet bepalen. Daar speelt dus vraag en aanbod.

Veel hangt ook af van wie de parking uitbaat. Q-Park bijvoorbeeld, dat veel parkeergarages uitbaat in Antwerpen en Brussel, maar niet in Gent, is wat duurder. Interparking, dat drie parkings heeft in Gent, is dan weer meestal wat goedkoper.

Tenslotte zijn er nog allerlei abonnementen en kortingformules mogelijk, wat een zeer complexe vergelijking zou opleveren. In Gent kan je in de parkings Kouter, Center en Zuid bijvoorbeeld sinds 3 april dertig procent korting krijgen. Maar om te kunnen vergelijken zijn we telkens uitgegaan van de op internet geafficheerde tarieven voor bezoekers.

Middenmoot

Eén stelling is wel duidelijk: Gent heeft niet "de duurste" parkeergarages. De hoogste Gentse tarieven zitten ergens in de middenmoot, op één uitschieter na: het dagticket in de duurste Gentse parkings. De andere tarieven zijn vergelijkbaar met andere centrumsteden.

De vergelijking legt enkele opvallende feiten bloot:

Voor wie drie uur wil parkeren zijn minstens 55 parkeergarages in België duurder dan de Vrijdagmarkt, Reep en Sint-Michiels, de duurste parkings in Gent. Onder meer in Louvain-la-Neuve, Hasselt, Namen, Brussel, Leuven, Mechelen, Antwerpen, Knokke-Heist, Luik en zelfs Blankenberge betaal je meer dan in Gent centrum.

Wil je acht uur parkeren dan zijn de duurste Gentse parkeergarages nog steeds goedkoper dan minstens 25 andere parkeergarages in het land. Onder andere in Oostende, Antwerpen, Brussel en Leuven betaal je in sommige garages meer. Hier zie je al dat de duurste parkings in Gent opschuiven naar de hogere prijzen.

Wil je ten slotte een hele dag parkeren dan zijn de dagtickets van 26 euro in de Reep, Vrijdagmarkt en Sint-Michiels wel duidelijk zeer duur. De reden: de Stad Gent wil dat hier genoeg plaatsen vrij blijven en wil dat dagjesmensen andere garages opzoeken. De andere Gentse garages zitten in de middenmoot.

Het advies is duidelijk: wil je een hele dag parkeren in centrum Gent dan kom je er met een dagticket van 14,9 euro in de parkeergarages Kouter, Center en Zuid veel goedkoper vanaf. Er zijn minstens 75 parkeergarages in ons land waar een dagticket duurder is. Volzet? Dan zijn Ramen (14€), Savaanstraat (14€) en Sint-Pietersplein (10€) ook goedkoop naar Belgische normen.

Conclusie: is Gent "de duurste stad" om te parkeren? Alvast niet in de parkeergarages, tenzij u per se een hele dag in de Reep of Vrijdagmarkt wil parkeren.