2018 ingezet met stank en vuiligheid: “Ik heb drie uur moeten schoonmaken”

Chris Verschueren aan de verstopte beerputten op de binnenplaats. Pas donderdag kwam een ruimdienst langs. Foto: mattias goossens

Stekene -

Bewoners van de sociale woningen in de Spoorwegwegel in Stekene kregen een wel heel onsmakelijke verrassing op oudejaarsavond. Verscheidene toiletten en de septische put onder de binnenplaats stroomden over. Pas donderdagmiddag kon een ruimdienst de putten leegmaken.

“Tot tegen het plafond en de muren hing alles vol. Drie uur ben ik aan het kuisen geweest.” De bewoners van de sociale woningen van de Gewestelijke Maatschappij voor Volkswoningen in de Spoorwegwegel hadden zich hun oudejaarsavond wel anders voorgesteld.

Het afgelopen jaar kregen ze al tot drie keer toe te maken met verstopte leidingen en de laatste dag van het jaar was het weer prijs. “Sinds oudejaarsavond zijn de toiletten en de binnenplaats verscheidene keren overstroomd”, vertelt bewoner Chris Verschueren.

“Bij de Maatschappij kreeg ik niemand te pakken en ook de politie en brandweer wisten niet wie er juist verantwoordelijk was voor de ruiming. Uiteindelijk was het wachten tot donderdag voor er een ruimwagen kwam opdagen.”

Doekjes en zeepresten

De ruimdienst kwam vrij snel achter de oorzaak van het probleem. “Enerzijds zijn er zaken doorgespoeld die niet in het toilet thuishoren, zoals vochtige doekjes. Die worden niet afgebroken en zorgen voor opstoppingen. Anderzijds zijn de afvoeren van de septische put dichtgeslibt door vastgekoekte zeep- en vetresten. Dat gebeurt wanneer de leidingen niet vaak genoeg onderhouden worden.”

Directeur van de Gewestelijke Maatschappij voor Volkswoningen Etienne Audenaert gaat onderzoeken hoe dergelijke toestanden in de toekomst vermeden kunnen worden.

“We zullen hier lessen uit trekken en nagaan of de septische putten van alle woonblokken vaker onderhouden moeten worden. We gaan we ook de bewoners informeren over welke zaken wel en niet in het toilet mogen worden doorgespoeld, want daar bestaat blijkbaar nog wat onduidelijkheid over. Dat het zo lang geduurd heeft voor er een ruimdienst ter plaatse was, komt doordat de firma die we aanvankelijk hadden vastgelegd niet kon komen door een ribkwetsuur van een medewerker. Daarna werd een andere firma aangesteld die op woensdag wou langskomen, maar dat paste blijkbaar niet voor de bewoners.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees