Jongeren toveren schoollokaal om tot jeugdhuis

Camille De Baere, Delphine Rigolle, Jordi Hauttekeete, Elise Dekie, Jelle Verstaen en Cedric Mahieu zijn blij met hun nieuw onderkomen. Foto: lvk

Zulte -

Jeugdhuis ‘t Sloefke is sinds kort weer open. Op een nieuwe locatie, in het oude schoolgebouw van de Vrije Basisschool in Olsene. Het is voor veel leden een nostalgisch weerzien.

‘t Sloefke besliste eind september vorig jaar om zijn verouderde gebouw aan de Grote Steenweg te verlaten. De jongeren zaten er in een vochtig pand, zonder degelijke verwarming. Het gemeentebestuur van Zulte hielp mee in de zoektocht naar een nieuwe locatie voor het jeugdhuis.

Uiteindelijk werd een oplossing gevonden in het leegstaande schoolgebouw even verderop. Daar kan het jeugdcafé gebruikmaken van een klaslokaal en de inkomhal.

“We hebben drie weken verbouwd”, vertelt bestuurslid Elise Dekie. “Intussen hebben we de deuren weer geopend, en onze openingsavond was met 250 aanwezigen meteen een groot succes.

Zelfstandigen hielpen

“De muren kregen een likje verf, we bouwden met eigen materiaal een verhoog voor de zithoek, en er hangt nieuwe verlichting”, zegt Elise nog. “Enkele zelfstandigen uit Olsene hielpen ons een handje. Nu hebben we opnieuw een gezellig café, iets waar we de voorbije jaren naar snakten.”

Het bestuur van het jeugdhuis wil van de nieuwe locatie gebruikmaken om jonge tieners, die voor het eerst uitgaan, aan te sporen om eens langs te komen. “We zoeken jongeren die ook eens achter de toog willen staan, of die willen helpen op evenementen, om zo onze werking te verzekeren.”

Achttien maanden

‘t Sloefke huurt de gebouwen van de gemeente alvast voor achttien maanden. “Velen van ons hebben hier op school gezeten en hebben les gekregen in dit lokaal”, zegt Cedric Mahieu. “Het is pure nostalgie, om hier nu met een pintje aan de toog te zitten.”

‘t Sloefke gaf die nostalgie met een knipoog ook vorm in het decor. “Het krijtbord wordt nu gebruikt als prijslijst. En het schoollogo dat nog aan de muur hing, hebben we versneden tot de naam van ons jeugdhuis.”

Op zondag 4 februari vanaf 11 uur heft 't Sloefke het glas op het nieuwe jaar. Voorlopig is het jeugdcafé open op vrijdag, later wellicht ook weer op zaterdag.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio