Na jarenlange leegloop en veel campagnes: eindelijk telt deze gemeente weer meer inwoners

Het nieuw inbreidingsproject in het centrum van De Klijte. De loten bouwgrond worden vanaf deze maand te koop aangeboden. Foto: repro ptb

Heuvelland -

De vele campagnes om meer inwoners naar Heuvelland te lokken, beginnen zijn vruchten af te werpen: in 2017 kwamen er meer dan 60 inwoners bij. Toch blijft het gemeentebestuur ook dit jaar nieuwe bouwprojecten promoten om de jarenlange leegloop van Heuvelland tegen te gaan.

Het gemeentebestuur probeert de jarenlange leegloop van Heuvelland deze legislatuur minstens te bevriezen met een intensieve bouwcampagne. Dat lijkt nu te lukken. “In 2017 steeg het inwoneraantal met meer dan 60”, zegt Wieland De Meyer, schepen van Ruimtelijke Ordening (Gemeentebelangen). “Tijdens deze legislatuur daalde het inwoneraantal elk jaar met gemiddeld 6, terwijl dat van 2002 tot 2012 nog 45 was. Door onze bouwcampagne stijgt het aantal inwoners. In 2017 hadden we een recordaantal bouwaanvragen. De verkoop van de bouwgronden loopt goed. Alle kavels van de verkaveling in de Bassevillestraat in Nieuwkerke zijn uitverkocht. Wel zijn er nog een aantal nieuwbouwwoningen te koop. In Westouter zijn al elf van de negentien loten verkocht.”

Twee nieuwe wijken

Het gemeentebestuur keurde onlangs twee nieuwe inbreidingsprojecten goed in het midden van De Klijte en Dranouter. “Deze projecten komen in het midden van de bestaande dorpen, maar er wordt geen open ruimte gebruikt.”

In Dranouter realiseert de West-Vlaamse Intercommunale zes bouwpercelen voor vrijstaande woningen op het ongebruikte terrein tussen de bestaande woningen in de Baroeneput en het speelplein. De woningen worden per twee aan elkaar gekoppeld via de garage. De loten bouwgrond worden vanaf deze maand te koop aangeboden.”

In De Klijte wordt in de Dikkebusstraat aan de overkant van de kerk een nieuwe verkaveling ontworpen. Op het stuk grond worden acht nieuwe energiezuinige woningen in eigentijdse architectuur gebouwd, die dan afzonderlijk verkocht worden. Aan de weg komen vier woningen, en via een kleine weg komen er nog eens vier woningen achter. Iedere woning heeft een private tuin.

In de Ieperstraat in Wijtschate werd onlangs gestart met de bouw van vijf nieuwe sociale koopwoningen. “Deze legislatuur werden in Heuvelland al 25 sociale huurwoningen en negen sociale koopwoningen gebouwd”, aldus Bert Doise, gemeenteraadsvoorzitter en bestuurslid Ons Onderdak (Gemeentebelangen). “Ook de 53 assistentiewoningen in Westouter, die begin volgend jaar geopend worden, zijn een nieuwe troef in het diverse woonaanbod.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees