Catalaanse president Puigdemont ontkurkt eerste fles nieuwe cava

Catalaanse president Puigdemont ontkurkt eerste fles nieuwe cava

Carles Puigdemont is nog steeds in België. Foto: EPA-EFE

Dentergem -

Het gemeentebestuur van Dentergem was de oude cava een beetje beu en koos een nieuwe voor de komende recepties. De wijn komt uit Catalonië en niemand minder dan Carles Puigdemont, de president in ballingschap, komt maandag de eerste fles kraken.

Doorheen de jaren raakten de Dentergemnaren wat uitgekeken op de cava die op recepties van de gemeente geschonken wordt. Nu het lot bijna op is, leek het een goed moment voor verandering. Via een aanbesteding kreeg de Catalaanse cava ‘Masia Pau N1 brut nature’ de voorkeur. “We waren al een tijdje op zoek naar een nieuwe cava. Toen we wisten dat ze in januari zou geleverd worden, kwam ik op het idee om president Carles Puigdemont uit te nodigen. Ik vermoedde dat hij nog wel enkele weken in ons land zou zijn. De cava is voor Catalonië een erg belangrijk exportproduct. Jaarlijks wordt zo’n dertig miljoen flessen cava naar België geëxporteerd. Een mooie gelegenheid voor hem om zijn streek te promoten dus”, vertelt burgemeester Koenraad Degroote (N-VA).

Oppositielid Tony Vandemaele (Focus8720) was verrast toen hij de uitnodiging ontving. “We vroegen ons meteen af ‘Wat zit daar achter?’. Wellicht zag het bestuur een goede opportuniteit om Puigdemont naar de gemeente te halen en wat in de aandacht te komen.”

Maandagavond 8 januari zal de Catalaanse leider dus de drank uit zijn streek voorstellen. “Toen ik de vraag stelde, kreeg ik meteen een positieve reactie van Puigdemont. Voor ons is het een grote eer om zo’n figuur over de vloer te krijgen”, zegt de Dentergemse burgemeester.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees