De beste koffie en het lekkerste Italiaans eten? Daarvoor moet je volgens Brits magazine in deze Vlaamse stad zijn

Gioele en Emilie hebben 2,5 jaar geleden La Divina Commedia opgericht. Foto: JPH

Leuven -

Twee Leuvense horecazaken zijn in de prijzen gevallen bij de jaarlijkse Food & Drinks Awards die het Britse Lux Magazine organiseert. Swartehond is verkozen tot ‘coffee shop of 2017’ terwijl La Divina Commedia het ‘Gourmet Italian Restaurant’ van het jaar werd.

Swartehond is nog maar in juni verhuisd naar het nieuwe pand op het Joris Helleputteplein – voordien waren ze gevestigd in de Parijsstraat – of ze vallen al in de prijzen. Eigenares Marjorie Trivick (42), oorspronkelijk uit Chili, kan het nog altijd moeilijk geloven. “Toen ik de mail over mijn nominatie ontving, dacht ik eerst dat ze mij iets wilden verkopen”, vertelt ze.

Sluwe verkoopstruc

Wie haar genomineerd heeft, weet ze niet. “Maar ze zeiden me wel dat het komt door mijn gastvrijheid tegenover mensen én honden.” Marjorie is namelijk een grote hondenvriend. Niet alleen verwijst de naam van haar zaak naar haar eigen hond, Ozzy, ook andere viervoeters krijgen steeds een bakje water en een cakeje wanneer ze in Swartehond over de vloer komen.

Verder schrijft het magazine over het “fantastisch eten en kwaliteitskoffie” en omschrijven ze de zaak als “de ideale locatie voor een ontspannen, informele koffiepauze in Leuven.” Nadat Marjorie doorhad dat ze écht een prijs had gewonnen en niet te maken had met een sluwe verkoopstruc, was ze natuurlijk opgetogen. “Het toont aan dat ik goed bezig ben”, zegt ze trots.

Authentiek

Ook Emilie Nicosia en Gioele Vella van La Divina Commedia vielen uit de lucht toen het magazine hen contacteerde omtrent hun nominatie. “We kenden het magazine niet”, klinkt het. “En we hebben ook geen idee wie ons genomineerd heeft. Maar natuurlijk is het heel leuk om die erkenning te krijgen. We steken heel veel tijd in onze zaak.”

Het Italiaanse familierestaurant op het Rector De Somerplein wordt door Lux geprezen voor zijn “hoogste servicestandaarden”, “vriendelijke en warme ontvangst” en “heerlijke, authentiek Italiaanse gerechten”.

Dat het koppel met duurzame bio-olijfolie uit Sicilië kookt – uit het dorp waar Gioele oorspronkelijk vandaan komt – kon het magazine eveneens waarderen, net zoals het feit dat het tal van andere ingrediënten zoals kaas en truffel bij Italiaanse artisanale producenten aankoopt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees