Jongerenbende dropt bom op auto van agent, politie vreest voor "veel meer en erger"

Jongerenbende dropt bom op auto van agent, politie vreest voor "veel meer en erger"

Foto: rr

Het lijkt wel een oorlogsverklaring. Brusselse jongeren hebben dinsdagavond een zelfgemaakte bom gedropt op de auto van een politieman in Sint-Gillis. De autoruit ging aan diggelen en drie of vier daders konden ontkomen. Volgens ­politiebronnen zijn de drie wellicht lid van de zogenaamde ‘Bende van het Franckplein’. Op YouTube beweert dat groepje alvast nog meer in petto te hebben: “Je nique la commissaire. On sait qui tu es.”

“Een aanslagje, maar we vermoeden dat dit het begin is van veel meer en ernstiger”, zegt een politiebron. “De personen viseerden duidelijk een collega, een hoofd­inspecteur van de zogenaamde Uneus-brigade van de politie van Brussel-Zuid”, alsnog de bron. Die anti-overval en -overlastbrigade, dertig man sterk, is bekend bij de grote en kleine criminelen in de hoofdstad wegens haar doortastende aanpak, die soms kritiek krijgt van straathoekwerkers.

Dinsdagavond stapten drie jongeren de parking van het commissariaat op, zo blijkt uit beelden van de veiligheidscamera. Ze slopen tot achter de auto van de politieman, legden iets op de achterruit en gingen ervandoor. Drie tellen later ontplofte het tuig – een groot aantal aan elkaar geplakte petards – en ging de autoruit aan diggelen.

Jongerenbende dropt bom op auto van agent, politie vreest voor
Foto: Photo News

De daders zijn spoorloos, maar een politiepatrouille vond vlak bij het commissariaat nog een molotovcocktail verstopt in een vuilnisbak. En nog even verderop konden twee jongeren opgepakt worden, 13 en 15 jaar oud. De jongste had een zware hamer bij zich. De twee werden gisteren weer vrijgelaten ­omdat ze ontkennen iets met de aanslag te maken te hebben. De beelden van de veiligheidscamera zijn te onduidelijk om hen te identificeren, zo vernamen we uit ­gerechtelijke bron.

Vakantiefoto’s van agenten

Volgens de politiemensen is de aanslag een zoveelste afrekening van de ‘Bende van het Jacques Franckplein’, die zichzelf de Fioulgang noemt. Het is onduidelijk waar dat woord voor staat. Het groepje bestaat uit een vijftigtal minder- en meerderjarigen. Ze zijn bekend voor gewapende overvallen, drugshandel, diefstallen, sack-jackings (waarbij ze de ruit van een vertragende auto inslaan en de handtas grijpen), slagen en ­verwondingen, bezit van verboden wapens en oproepen tot rellen.

De Fioulgang heeft het ook specifiek op de politie gemunt. Bij een controle werden op de gsm’s van enkele bendeleden Facebookfoto’s teruggevonden van politiemensen, onder meer vakantiekiekjes. En in 2015 werd op het plein nog een ­politieman in mekaar geslagen.

En nog: op YouTube staan ­verschillende liedjes van de bendeleden. Eén van hen zingt: “Je nique la commissaire et le DDG. On sait qui tu es.” De commissaris in deze zou een vrouw zijn, die een hoge rang heeft bij Uneus. DDG zijn dan weer de eerste drie letters van een nummerplaat van een van de anonieme wagens van de brigade. “Zowat alle figuranten in die filmpjes zijn bekend voor ernstige feiten.”

Jongerenbende dropt bom op auto van agent, politie vreest voor
Foto: RR / Youtube

“Een groot probleem”, zegt de ­politiebron nog. “Temeer daar die jongeren hun gang kunnen blijven gaan omdat het parket ‘heel mild’ optreedt. Soms wordt er eentje in een instelling gestoken. Maar meestal komen ze snel weer vrij. Bovendien zijn er genoeg anderen om de ‘vete tegen de politie’ aan de gang te houden.”

Het parket in Brussel erkent dat er heel wat moeilijkheden zijn met jongeren op het Franckplein. “Ik begrijp de frustratie van de politiemensen daar. Maar om verdachten aan te houden hebben we bewijzen nodig en die hebben we momenteel niet ”, zegt Denis Goeman van het parket. “Nu, het onderzoek naar de feiten van dinsdag gaat verder. We hopen dat we snel de daders kunnen vatten en vervolgen.”

De burgemeester van Sint-Gillis, Charles Picqué (PS), was gisteren niet bereikbaar, maar liet in de Brusselse pers optekenen dat er op dit moment nog geen link is ­tussen de jongerenproblematiek op het Franckplein en de aanslag op de ­auto van de politieman.

Corrigeer

MEER NIEUWS