Hommeles bij lokale CD&V-afdeling: “Partij schiet zichzelf in de voet”

Hommeles bij lokale CD&V-afdeling: “Partij schiet zichzelf in de voet”

Herman Magnus: “Het is triest wat er nu allemaal gebeurt binnen CD&V.” Foto: jhp

Merchtem -

Het vertrek van Fons Heyvaert (1.694 stemmen in 2012) bij CD&V Merchtem blijft niet zonder gevolg: OCMW-raadslid Goedele Heyvaert (741 stemmen en dochter van), raadslid Marc Vanderstraeten (447 stemmen) en Gaspard Graind'Orge (456 stemmen) volgen Heyvaert en zijn geen kandidaat meer. Oud-burgemeester Herman Magnus (81) zag de bui al hangen.

“Wie een put graaft voor een ander... Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen.” Aan het woord is oud-burgemeester Herman Magnus, die het vertrek van stemmentrekker Fons Heyvaert kadert. Magnus is nog altijd lid van CD&V. Liefst 42 jaar zat hij in de lokale politiek: Twaalf jaar voor de fusie in Brussegem (tot 1976) en daarna 30 jaar in de Merchtemse gemeenteraad, waar hij Chantal De Smedt opvolgde als dienstdoend burgemeester en bij de volgende verkiezing ook verkozen werd als burgemeester. In totaal deed hij als burgemeester twee termijnen. “Ik zie dat het verleden zich herhaalt. Hoe is het mogelijk dat CD&V zichzelf zo verdeelt? De toenmalige CVP belandde in de oppositie na de verkiezingen van 2000, omdat de partij in verschillende kampen onderhandelde met de liberalen. Een deel van het toenmalige bestuur ging het even op ‘een akkoordje’ gooien. Het gevolg: we belandden 18 jaar in de oppositie. Ik werd als uittredend burgemeester, met de meeste stemmen, toen ook opzij gezet omdat Fons Heyvaert absoluut de lijst moest trekken.”

“CD&V rolt de rode loper uit voor Maggie De Block”

“Nu zie ik exact hetzelfde gebeuren: Fons moet plaats ruimen binnen CD&V. Ik begrijp niet dat niemand uit de partij hier iets uit leert. Niet in Merchtem, maar ook niet uit de wijde omgeving. In Londerzeel wordt stemmentrekker Jozef De Borger op een grove wijze opzij geschoven. In Grimbergen is Marleen Mertens onzacht weggeduwd. In Meise was er voor burgemeester Jos Emmerechts geen plaats meer aan de top. Dit kan toch niet? Ik stel alleen vast: het verleden herhaalt zich. Het resultaat van al die demarches is wel dat onze Merchtemse afdeling gedecimeerd wordt en dat de lijst van Maggie De Block (Open VLD) daarbij garen spint.”

Hommeles bij lokale CD&V-afdeling: “Partij schiet zichzelf in de voet”
Marc Vanderstraeten hekelt de beslissingen van de lokale partijtop Foto: jhp

CD&V Merchtem kan alvast niet meer rekenen op drie lokale boegbeelden. Raadslid Marc Vanderstraeten, ook voorzitter van muziekvereniging Concordia, is geen kandidaat meer. “Ik weiger om me naar de slachtbank te laten voeren bij de komende verkiezingen. Wat de partij met Fons deed, is onaanvaardbaar. Ik zal mijn termijn als raadslid uitdoen, maar dan stopt het voor mij.”

“Ik was sowieso zinnens van te stoppen omwille van mij ouderdom”, zegt ook Gaspard Graind'Orge. “Natuurlijk ben ik niet tevreden met wat ze met Fons hebben gedaan, al wil ik er zelf geen uitspraken over doen.” Goedele Heyvaert, OCMW-raadslid en de dochter van Fons, is eveneens geen kandidaat meer. Ze zal de rest van het jaar als onafhankelijke zetelen en is ook geen fractieleider meer.

“Allemaal onzin”

“Fons Heyvaert besliste zelf om te stoppen”, reageert CD&V-voorzitter Peter Poulussen. “Op sociale media wordt tegenwoordig ook heel veel onzin verteld. Vooral door sommige schepenen in Merchtem. Wij doen daar niet aan mee.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio