Gewapende overvallen zitten opnieuw in de lift

Gewapende overvallen zitten opnieuw in de lift

Onder meer de buurtwinkel langs de Grote Baan in Drogenbos kreeg vorige week een overvaller over de vloer. Foto: ssj

Halle / Vilvoorde -

De plotse opstoot aan gewapende overvallen in Halle-Vilvoorde staat in contrast met de al jaren dalende tendens.

Onze regio wordt de laatste tijd opgeschrikt door een resem gewapende overvallen. Het eerste gekende feit dateert van eind november, toen gewapende mannen in de apotheek in het gehucht De Hoek in Sint-Genesius-Rode de inhoud van de kassa buit maakten. Net voor het kerstweekend was het Crelan-bankkantoor in Liedekerke aan de beurt, waar de daders de bankdirecteur klappen gaven. Vorige week waren er meerdere overvallen, met als doelwit een apotheek in Pamel, een apotheek in Groot-Bijgaarden, een buurtwinkel in Drogenbos en een krantenwinkel in Wemmel. Iedere keer stalen de daders geld uit de kassa. Woensdag was het overigens opnieuw prijs in Wemmel, deze keer in de plaatselijke apotheek.

Gewapende overvallen zitten opnieuw in de lift
Foto: ssj

Dalende lijn doorbroken

Ondanks deze plotse opstoot aan overvallen, is het aantal gewapende diefstallen volgens de cijfers van de federale politie de laatste jaren in dalende lijn. In het arrondissement Halle-Vilvoorde werden er in 2016 exact 114 geteld, een absoluut laagterecord. Het jaargemiddelde in de periode 2012-2015 bedroeg 141. In de periode 2007-2010 waren er zelfs nog ieder jaar meer dan 200 gewapende overvallen. Het gaat daarbij overigens niet enkel om de klassieke overval op een handelszaak of een bank. Ook een diefstal op straat telt mee, voor zover er een wapen gebruikt of getoond wordt, of als een dader doet geloven dat hij gewapend is.

De kans dat het cijfer voor het hele jaar 2017 een stijgende trend vertoond, is reëel. Tijdens de eerste jaarhelft van 2017 waren er immers 61 feiten, ofwel 8 meer dan tijdens de eerste helft van 2016. Het is nog even wachten op de cijfers van juli tot en met december voor een definitieve balans.

Gewapende overvallen zitten opnieuw in de lift
Foto: if

Vooral in de donkere maanden

Een analyse van de statistieken toont in 2016 de meeste diefstallen zich voordeden tijdens de donkere maanden. De overvallers waren vooral actief in januari (16), en in november en december (telkens 13). Toch deden er zich in juli opvallend genoeg 15 feiten voor. Voor de eerste helft van 2017 is er geen duidelijke lijn, met iedere maand ongeveer een tiental gewapende diefstallen.

De daders hebben vooral interesse in geld. Zo werd bij de helft van de feiten geld ontvreemd. De rest van de top vijf wordt ingevuld door gsm's, bankkaarten, identiteitskaarten en portefeuilles.

De overgrote meerderheid van de gekende verdachten zijn mannen. Van de 36 feiten waarvan er minstens één verdachte geïdentificeerd kon worden, waren er 35 mannelijke en drie vrouwelijke daders.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio