“Vol leugens en niet-bestaande bronnen”

Trump woest op auteur van “boek vol leugens”, maar uitgeverij is hem te snel af

Trump woest op auteur van “boek vol leugens”, maar uitgeverij is hem te snel af

Auteur Michael Wolff en zijn veelbesproken boek Foto: rr

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter zwaar uitgehaald naar Michael Wolff, de auteur van een boek over het leven in het Witte Huis sinds Trump er zijn intrek nam. “Vol leugens, onjuiste voorstellingen en niet-bestaande bronnen”, aldus Trump, die ook dreigt met gerechtelijke stappen. De uitgever van het boek reageerde door de release te vervroegen.

LEES OOK. McDonald’s in bed en extra slot op slaapkamer, Melania in tranen en lijkbleke Donald: explosief boek onthult leven in het Witte Huis van Trump

“Ik heb auteur van vals boek Nul toegang gegeven tot Witte Huis (heb hem zelfs meerdere keren afgewezen)! Ik heb nooit met hem gesproken voor boek. Vol leugens, onjuiste voorstellingen en niet-bestaande bronnen. Kijk naar het verleden van deze kerel en kijk wat er met hem en Sloppy Steve gebeurt!” schrijft Trump op Twitter.

Het boek “Fire and Fury: Inside the Trump White House” schetst een weinig flatterend beeld van het presidentschap van Trump, die volgens de auteur nooit president wilde worden en ook nu nog steeds niemand vertrouwt. Auteur Michael Wolff nam naar eigen zeggen “meer dan 200 interviews” af van bronnen uit het Witte Huis, en beschikte zo “als het ware over een permanent zitje op de sofa in de West Wing”.

Het Witte Huis deed de onthullingen uit het boek bij monde van woordvoerster Sarah Huckabee Sanders gisteren al af als “trashy tabloid-fictie vol valse en misleidende verhalen, in een triestige en wanhopige poging om relevant te zijn” en dreigde met gerechtelijke stappen tegen de auteur en Steve Rubin, baas van uitgeverij Henry Holt. Volgens de Britse openbare omroep BBC en de krant Washington Post probeerden advocaten van de president de voor dinsdag voorziene publicatie van het boek over het Witte Huis onder Trump te verhinderen.

Vervroegde release

De uitgever reageerde door de release te versnellen naar vandaag. De Amerikaanse lezers kunnen ‘Fire and Fury: Inside the Trump White House’ dus vrijdag vanaf 9 uur lokale tijd (15 uur Belgische tijd) al verkrijgen in hun boekenwinkel. Dat zei auteur Michael Wolff donderdag op Twitter, en werd even later bevestigd door de uitgeverij. Het boek zou aanvankelijk pas komende dinsdag verschijnen.

Trump woest op auteur van “boek vol leugens”, maar uitgeverij is hem te snel af
President Trump en Steve Bannon in betere tijden Foto: AFP

“Sloppy Steve” Bannon

Trump zou ook dreigen met gerechtelijke stappen tegen Steve Bannon, zijn voormalige adviseur. Die laat zich in het boek kritisch uit over een ontmoeting van Donald Trump Jr. met een Russische advocate tijdens de verkiezingsstrijd van 2016, die hij “verraad, onpatriottisch en rotzooi” noemde. Daarop reageerde de president gisteren al dat Bannon “zijn verstand verloren heeft”.

Ook de media die gisteren gretig uitpakten met passages uit het boek, krijgen een veeg uit de pan van Trump. Zo schrijft hij in een andere tweet:”De Valse Nieuwsmedia maken amper melding van het feit dat de Aandelenmarkt zonet een Nieuw Record heeft bereikt en dat de zaken in de VS een hoge vlucht nemen… maar de mensen weten beter! Kan je je inbeelden dat “O” (Barack Obama, nvdr.) president was en deze cijfers kon voorleggen - zou het grootste verhaal op de aarde zijn! Dow nu meer dan 25.000 punten.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S