Ronde stopt na 70 jaar, aanbod werd te groot en aantal klanten te klein

Laatste bierhandelaar ruilt ronde in voor drankenhandel

Laatste bierhandelaar ruilt ronde in voor drankenhandel

Rudy Ampe en zijn vrouw Sabine in de nieuwe drankhandel. Foto: fmr

Ingelmunster -

Rudy Ampe komt niet langer met zijn vrachtwagen geladen vol dranken aan huis. “Het is altijd mijn droom geweest om een drankenhandel te openen en die gaat nu in vervulling.” De ronde heeft 70 jaar bestaan.

De vertrouwde vrachtwagen van Rudy Ampe van de gelijknamige drankenservice verdwijnt uit het straatbeeld. Na 70 jaar wordt de vertrouwde drankenronde stopgezet. “Het was tijd voor iets anders. Het is altijd mijn droom geweest om een winkel te openen en als ik die nog wilde realiseren, dan moest ik daar geen tien jaar meer mee wachten”, verklaart Rudy.

Aan bedrijven, horeca en festiviteiten blijft hij leveren, maar de ronde voor particulieren wordt stopgezet. Op dinsdag en woensdag reed Ampe langs zijn klanten. Maar het was een onmogelijke opdracht geworden. “Het aanbod is veel te groot geworden. Ik laadde mijn vrachtwagen helemaal vol en dan nog had ik niet mee wat de mensen vroegen.”

Dat ruime aanbod is voortaan wel terug te vinden in de drankenhandel die hij samen met zijn echtgenote Sabine Demeyere opende langs de Elf Julisingel. “Hiermee kunnen we het verschil maken met de warenhuizen. We hebben hier een ruime keuze speciaalbieren in de schappen staan.”

De vaste klanten hebben begrip. De ronde was ook al fel geslonken. “Van 1.000 haltes was ik teruggevallen op zo'n 300 klanten.”

‘Triporteur’

Ooit was het anders. Vorig jaar was het 70 jaar geleden dat Rudy's vader Albert, beter bekend als Berke Ampe, de ronde opstartte. Hij richtte zich enkel tot particulieren en reed zijn ronde aanvankelijk met een triporteur, een bakfiets. In die tijd waren er in Ingelmunster veertien bierhandelaars. Er werden ook kolen geleverd. “Tot 1.000 ton per jaar werd er verzet. Nu doen we dat ook nog, maar dit is maar een fractie meer van wat het geweest is”, zegt Rudy, die in 1978 de zaak overnam.

Veel tijd om de ronde te missen is er nog niet geweest. “Met de feestdagen was het bijzonder druk in de winkel. Dit was een beslissing die we moesten nemen. De vele anekdotes blijf ik koesteren. Zoals die keer toen ik bij een klant de kelderdeur opende en pardoes in een grote kom soep stapte... Het toont eigenlijk aan hoe groot het vertrouwen was: je zette de drank altijd op dezelfde plaats maar hield er geen rekening mee dat daar plots een kom soep kon staan afkoelen. We hopen die vele klanten nu terug te zien in de zaak en voor klanten die echt minder mobiel zijn wil ik na afspraak nog wel eens passeren met mijn vrachtwagen”, zegt hij.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio