Bulldozer effent pad voor Nieuwjaarsduikers

Het Groot Strand in Oostende werd effen gemaakt, net zoals de zone tussen Kursaal en Zeeheldenplein. Foto: efo

Oostende / Bredene -

Op de stranden waren bulldozers gisteren bezig om de zandkliffen te breken. Die waren ontstaan na de stormen van de voorbije dagen. Voor velen vormden ze een attractie, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn voor wandelaars, zeker als het hoog tij is en het zeewater tegen de kliffen beukt.

Met de IJsberenduik op het programma vandaag werd gisteren het Groot Strand in Oostende effen gemaakt, net zoals de zone tussen Kursaal en Zeeheldenplein.

Om het ontstaan van nieuwe kliffen in de toekomst te voorkomen, stuurde Steve Vandenberghe (SP.A), Bredenaar en voorzitter van het kustburgemeestersoverleg, daarom een alarmerende boodschap naar Vlaams minister Ben Weyts (N-VA). “Er moet dringend werk gemaakt worden van structurele maatregelen om onze stranden te beschermen. Daardoor zullen de herstelkosten na elke storm verminderen. De aanleg van een tweede verdedigingsgordel in zee moet onderzocht worden. Want dat is een duurzamer initiatief dan elk jaar het strand op te spuiten. De minister moet daarover de knoop doorhakken.”

“Geen kliffen, maar klifjes”

Oostends burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) is minder gealarmeerd. “Het zand is niet weg. Het is verder gespoeld, maar het betekent niet dat onze kust niet beschermd is. Het is ook niet zeker dat er dit jaar zandopspuitingen nodig zijn. Bovendien vallen de kliffen eigenlijk nog mee. Ik durf gerust spreken van klifjes.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio