Radio-icoon Peter van Dam overleden

Radio-icoon Peter van Dam overleden

Peter Van Dam in 1998. Foto: VUM

Zaterdag is in Kapellebrug (Hulst, Nederland), na een lange slepende ziekte, Peter van Dam (65) overleden. Dat laat zijn familie weten aan Belga. Van Dam was het radiopseudoniem van Peter Nijdens, uit de tijd dat radio maken in de Benelux nog “staatsgevaarlijk” was.

Peter debuteerde in 1972 als dj bij zeezender Radio 199 (later Radio Caroline), daarna bij Radio Atlantis en Radio Mi Amigo, de beroemde zeezender van Sylvain Tack die opereerde vanuit Playa d’Aro in Spanje.

In 1977 vertrok Peter naar Hilversum om er de eerste - en bij ons weten ook enige - Belgische Hilversum 3 jock te worden. Hij werkte ook voor de Tros, de Avro en de KRO. Bij die laatste ontstond de programmanaam “Manneke Pop”, die hij nog lang zou gebruiken.

Eind jaren tachtig presenteerde hij “Hollywood Music”, een uurtje radio op woensdagmiddag, uitgezonden op tientallen lokale stations in Vlaanderen, gesponsord door Hollywood Chewing Gum. Later werden de Belga-sigaretten de sponsor van “Belga Live”.

VTM-stem

Toen Mike Verdrengh in 1989 samen met Guido Depraetere VTM opstartte, had Mike geen tijd meer voor het halfuurtje dat hij presenteerde op Radio Luxemburg 208 AM. Peter van Dam volgde Mike op bij RTL. Daarnaast werd hij één van de vaste stemmen van VTM voor trailers, aankondigingsspots van de zender en als voice-over bij diverse televisieprogramma’s.

In 1994 werd hij de muzieksamensteller werd van het Nederlandse station Radio 10 Gold, tot hij in 1997 aan een nieuw avontuur begon. Samen met met Radio 10-oprichter Jeroen Soer en Radio 2 top 30-presentator Guy De Vynck richtte hij Radio Flandria op, die vanuit Luxemburg in heel Vlaanderen op de kabel met een Sky Radio-achtig format.

Nadat die radio in 2000 stopte, dook van Dam nog op bij allerlei zenders, zoals NRJ, Maeva FM en Radio Contact. Tot kort voor zijn overlijden, presenteerde Peter nog “Manneke Pop” bij Mi Amigo International, een streamingstation met FM-zenders in Spanje en een kortegolfzender voor de rest van de wereld.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees