Hoe popprinses France Gall de inspiratiebron werd voor het bekendste Franse lied aller tijden

Hoe popprinses France Gall de inspiratiebron werd voor het bekendste Franse lied aller tijden

Foto: Dalle / Reporters

Het liefdesleven van France Gall, de zondag op 70-jarige leeftijd overleden Franse popprinses, was er één dat tot de verbeelding sprak. De bekendste man die zich haar lief mocht noemen, was Claude François. De breuk tussen de twee leverde zelfs het bekendste Franse lied aller tijden op: Comme d’Habitude.

Dat France Gall een ster zou worden, stond in de sterren geschreven. Al op 16-jarige leeftijd bracht ze haar eerste single uit - van Ne soit pas si bête werden 200.000 exemplaren verkocht - en belandde ze op de radar van de Franse wereldster Serge Gainsbourg. Begin jaren 60 was die minder populair, maar met dank aan Gall - zijn muze - en haar succes werd ook zijn carrière geherlanceerd.

LEES OOK: Franse zangeres France Gall (70) overleden aan de gevolgen van kanker

Samen behaalden ze het ene succes na het andere. Met door de Fransman geschreven hits als Les Sucettes - met suggestieve tekst, waar ze zich heel haar leven voor geschaamd heeft - en Laisse Tomber Les Filles stond Gall hoog in de hitlijsten en het hoogtepunt van de samenwerking was het Eurovisiesongfestival van 1965. Gall was de Luxemburgse deelnemer en won met het door Gainsbourg geschreven Poupée de Cire, Poupée de Son.

“Je was verschrikkelijk”

Gall lag toen al bijzonder goed bij de mannen. Haar lief was niemand minder dan Claude François, niet meteen het gelukkigste hoofdstuk uit haar liefdesleven. Hij was soms openlijk gemeen voor zijn geliefde, bijvoorbeeld op dat Eurovisiesongfestival. “Je zong vals”, zei hij haar na het optreden. “Je was verschrikkelijk.”

LEES OOK: Dit zijn de vijf populairste liedjes van France Gall

Na onder meer die andere bekende Franse zanger Julien Clerc liep ook haar relatie met François stuk. Ze dumpte hem. Een pijnlijke breuk, die rechtstreeks leidde tot het bekendste Franse lied aller tijden. Want toen de Franse componist Jacques Revaux de zanger niet lang na de breuk ging opzoeken aan zijn zwembad om een nieuwe hit te schrijven, leverde dat een zware tekst op over een relatie waar alle vuur uit is en die nog maar door een van de twee geliefden wordt geloofd. Comme d’Habitude wordt een gigantische hit, die later nog bekender wordt door de Engelstalige versie van Frank Sinatra, getiteld My Way.

Man van haar leven

De man van haar leven leerde Gall pas kennen in 1974. In 1976 trouwde ze ook met hem. Michel Berger was een Franse zanger en componist, die onder meer hits La Déclaration, Babacar en Ella Elle l’a met haar opnam. Toen hij in 1992 onverwacht overleed aan een hartaanval, zagen we Gall amper nog in het openbaar. Ze verhuisde naar Senegal en leefde verder in de schaduw.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

Abonneevoordeel

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees