6.000 schaatsers genieten van de ijspiste, 3.000 bezoekers voor Huis van de Kerstman

FOTO. Nieuwjaarsreceptie sluit succesvol Winterpretgebeuren af

Met een door meer dan 1.500 inwoners bijgewoonde nieuwjaarsreceptie, die uit vrees voor het slechte weer in de Brielpooort plaatsvond, en een partijtje kleuterglibberen op de ijspiste sloot Deinze het drie weken lang durende ‘Winterpretgebeuren aan de Leie’ af.

“De beslissing om de receptie in een verwarmde Brielpoort te laten plaatsvinden is een schot in de roos geworden”, zei burgemeester Vermeulen (CD&V). “Buiten kan het gezellig zijn tussen de vuurkolven maar hier kun je zonder kou te lijden nieuwjaarswensen uitwisselen en genieten van streekproducten. Wij verwelkomen ook Johan Cornelis, burgemeester van Nevele, collega's uit de gemeenteraad en inwoners. Deinzenaren zijn volgende week op hun beurt welkom in Nevele. Na de verkiezingen gaan we verder in beide gemeenten een nieuwjaarsreceptie organiseren.”

Bij de uitbaters van het winterdorp en de ijspiste klonk zondagmiddag zeker geen ontevredenheid. “Met 6.000 schaatsers, onder wie Laura Lynn en Hilde De Baerdemaeker en kinderen, halen we hetzelfde aantal als vorig jaar”, zegt Wout Mornie, zoon van bestuurder Marc van de vzw Free-time uit Gent.

“We zijn gestart in barre omstandigheden met een sneeuwstorm. Tijdens de eerste week kregen we 400 scholieren meer op het ijs dan vorig jaar. Het zat goed tot de periode dat wind en regen iedereen 's avonds van ons winter- en attractiedorp hebben weggehouden. Door de wind stond geregeld water op de piste. Als je valt ben je nat. Opvallend is wel dat slechts één vijfde van de bezoekers uit Deinze komt. Succesrijk was het Eisstockschiessen. Misschien moeten we dat nog beter uitwerken volgende keer.”

“Ikzelf probeer overal ideeën op te steken hoe we ons winterdorp nog aantrekkelijker kunnen maken”, zegt schepen Bruno Dhaenens. “Ons Huis van de Kerstman is een voltreffer geworden. Maar liefst 3.000 mensen kwamen op bezoek. Misschien moet de Kerstman volgend jaar bonnetjes uitdelen voor de schaatspiste? Overwegen we de aanleg van een langlaufpiste? Of zijn er andere voorstellen? We bekijken alles maar het moet technisch en financieel haalbaar blijven. Voor het overige brengen het ijsgebeuren en de winterkermis beweging mee en daar is het om te doen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio