Lana Del Rey aangeklaagd door Radiohead voor plagiaat van ‘Creep’

Lana Del Rey aangeklaagd door Radiohead voor plagiaat van ‘Creep’

Thom Yorke van Radiohead - Lana Del Rey

Heeft zangeres Lana Del Rey plagiaat gepleegd? Volgens de Britse band Radiohead wel. Zij vinden dat het nummer ‘Get Free’ van Del Rey te veel lijkt op ‘Creep’, de hit waarmee Radiohead in 1992 doorbrak. Lana Del Rey werd intussen aangeklaagd door de band.

Lana Del Rey ontkent dat ze haar inspiratie voor ‘Get Free’ bij ‘Creep’ van Radiohead haalde. Op Twitter bevestigt ze dat ze werd aangeklaagd door Radiohead. “Het is waar, van de rechtszaak. Hoewel ik weet dat mijn nummer niet geïnspireerd werd door Creep, vindt Radiohead dat dat wel het geval is. Ik heb Radiohead de laatste maanden al 40 procent aangeboden van de rechten voor het uitbrengen van het nummer. Maar dat vonden ze niet genoeg. Ze willen niet minder dan de volledige 100 procent. Hun advocaten geven niet op, dus we zullen dit moeten afhandelen in de rechtszaal.”

Een bron binnen de entourage van Radiohead vertelde aan de Britste krant The Sun dat de twee partijen het conflict achter de schermen proberen uit te vechten om te vermijden dat de zaak voor het gerecht moet gebracht worden. Radiohead zou erop hopen om ofwel compensatie te krijgen voor het gebruik van het nummer of dat ze worden opgenomen als makers van het nummer in de credits ervan (en daardoor dus ook rechten kunnen opstrijken voor de song).

Momenteel staan Lana Del Rey, Kieron Menzies en Rick Nowels als schrijvers vermeld bij het nummer ‘Get Free’.

The Hollies

Radiohead zelf werd voor Creep trouwens al eens beschuldigd van plagiaat. Het nummer zou te veel lijken op ‘The air that I breathe’ van The Hollies, een nummer uit 1974. Albert Hammond en Mike Hazlewood, die het nummer schreven, werden nadien toegevoegd als auteurs van ‘Creep’.

Het nummer Get Free van Lana Del Rey:

Het nummer Creep van Radiohead:

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees