Pierre Deneyer na drie legislaturen geen lijsttrekker meer

Burgemeester krijgt laatste plaats op kieslijst, maar geeft de moed niet op: “Lijstduwer is ook heel belangrijk”

Pierre Deneyer duwt de lijst. Foto: emd

Galmaarden -

De lokale CD&V-afdeling van Galmaarden heeft hun kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 vastgelegd. Schepen Patrick Decat wordt lijsttrekker en huidig burgemeester Pierre Deneyer lijstduwer. Een position switch dus voor Deneyer, die al drie legislaturen burgemeester is.

Op de nieuwjaarsreceptie van de lokale CD&V-afdeling van Galmaarden raakte tot ieders verbazing bekend dat burgemeester Pierre Deneyer niet langer kopman zou zijn bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Deneyer, die maar liefst drie legislaturen onafgebroken burgemeester is, zou ‘slechts’ lijstduwer worden. Al is hij nog even ambitieus als voorheen.

“Lijstduwer is geen troostprijs en ook heel belangrijk. En eigenlijk kan iedereen die op de lijst staat burgemeester worden, als hij of zij de meeste stemmen verzamelt. En daar ga ik opnieuw voor. Ik doe mijn job graag en wil de inwoners blijven dienen”, reageert hij. “We hebben een sterke lijst met heel wat jonge mensen die ik graag een duwtje in de rug wil geven.”

35 jaar mandataris

Deneyer heeft er al meer dan 35 jaar als mandataris in de gemeentepolitiek opzitten en zal in oktober voor de zevende keer opkomen. In 1982 begon hij zijn politieke carrière in Galmaarden toen hij werd aangesteld als voorzitter van het OCMW. In 1988 werd hij schepen om uiteindelijk in september 2000 te worden beëdigd als burgemeester na het overlijden van zijn partijgenoot burgemeester Georges Cardoen. Na die gemeenteraadsverkiezingen van 2000, een maand later, werd hij opnieuw voorgedragen als lijsttrekker en kandidaat-burgemeester, net als in 2006 en 2012.

Verjonging

CD&V besliste om huidig eerste schepen Patrick Decat - bevoegd voor onder meer ruimtelijke ordening, milieu en landbouw - als lijsttrekker aan te duiden.” Een aantal ervaren politici zullen niet meer opkomen en dus hebben we gekozen voor een verjongingsoperatie”, vertelt hij.

Decat startte zijn politieke carrière toen hij in 1989 als gemeenteraadslid werd verkozen. Op het einde van deze legislatuur zal hij 7,5 jaar schepen zijn geweest. “We gaan er zeker en vast voor en zijn bezig met ons programma aan het uitwerken. Maar we gaan ook zeker eerst eens luisteren naar de nood van onze inwoners.”

De top drie van de lijst voor in oktober wordt vervolledigd met fractieleider Marleen Merckaert op de tweede plaats en schepen Ludo Persoons op de derde plaats. CD&V heeft al decennialang een volstrekte meerderheid in Galmaarden. In 2012 haalde de partij nog 56,8 procent van de stemmen, goed voor 14 van de 19 zetels.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio