Vrouw vertelt over moment dat bultrug haar beschermt tegen tijgerhaai: “Was ervan overtuigd dat ik zou sterven”

Vrouw vertelt over moment dat bultrug haar beschermt tegen tijgerhaai: “Was ervan overtuigd dat ik zou sterven” Video: Isopix

Biologe Nan Hauser heeft voor de kust van Muri Beach op de Cookeilanden enkele onvergetelijke momenten beleefd. Toen de 63-jarige dame nietsvermoedend in de buurt van een tijgerhaai zwom, werd ze gered uit onverwachte hoek. Een enorme bultrugwalvis beschermde haar onder zijn vin en duwde haar minutenlang met zijn kop tot de dame weer in veiligheid was. Aanvankelijk vond ze het een zeer beangstigende situatie, tot ze besefte wat het dier daadwerkelijk wilde doen.

Ongelofelijke beelden zijn het die Hauser en haar team in oktober konden vastleggen. Vooral de momenten waarop de bultrug zijn vin gebruikte om de biologe te verbergen en haar nadien wegduwde met zijn hoofd verbaasde al vele kijkers. De vrouw zelf had pas laat door dat ze zich in een levensgevaarlijke situatie bevond. Aanvankelijk dacht ze immers dat ze in plaats van een haai te maken kreeg met nog een andere walvis.

Volgens de dame bewijst de video dat het in de aard van walvissen zit om andere diersoorten te beschermen, mensen incluis. Hauser gelooft er ook sterk in dat ze de eerste ooit is die zulke beelden kon filmen. Wetenschappers hebben immers nooit eerder waargenomen hoe een bultrug zich ontfermt over een mens.

“Grappig hoe rollen zijn omgedraaid”

Daarnaast zou ook een tweede walvis hebben geholpen bij de redding van de snorkelaar. Zo zou buiten beeld een tweede bultrug onophoudelijk met zijn staart hebben geklapperd om de tijgerhaai uit de buurt van de andere walvis en Hauser te houden.

Achteraf vertelde Hauser aan The Mirror dat ze geen idee had wat de enorme walvis eerst van plan was. “Tien minuten lang bleef hij me maar wegduwen”, vertelde ze. “Het leek uren te duren. Al 28 jaar zwem ik met walvissen, maar dit had ik nog nooit meegemaakt. Ik probeerde weg te geraken uit schrik dat hij misschien mijn benen zou breken met zijn vinnen. Ik kon kalm blijven, maar was er wel van overtuigd dat ik waarschijnlijk zou sterven.”

De biologe hoopt nu dat de beelden kunnen bijdragen tot het onderzoek rond dit speciale gedrag bij walvissen. “Het is grappig hoe de rollen toen waren omgedraaid”, concludeerde ze nog. “Gedurende al die jaren heb ik geprobeerd om walvissen te beschermen. Maar op het moment dat ze mij wilden beschermen, had ik het niet eens door!”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees