Rechter laat drie dag- en nachtwinkels sluiten wegens mensenhandel en uitbuiting

Rechter laat drie dag- en nachtwinkels sluiten wegens mensenhandel en uitbuiting

De winkel aan de Meenseweg in Ieper is gesloten. Foto: ptb

Wevelgem / Staden / Ieper / Menen -

Vier mannen, onder wie een 77-jarige boekhouder, en drie vennootschappen werden gisteren veroordeeld tot celstraffen tot vier jaar en boetes tot 132.000 euro voor onder meer mensenhandel en economische uitbuiting in verschillende dag- en nachtwinkels in de streek. De rechter beval ook de sluiting van de winkels.

Mensenhandel, valsheid in geschrifte, verduistering, economische uitbuiting van een twintigtal werknemers via schijnzelfstandigheid, poging tot schijnhuwelijk, het leiden van een criminele organisatie, het verdoezelen van de illegale herkomst van een vermogensvoordeel, inbreuken op de wet over maatschappelijke zekerheid van arbeiders én het laten verrichten van werk door buitenlandse onderdanen in dag- en nachtwinkels.

Voor dat lange rijtje van inbreuken op de wet veroordeelde de rechter de Fransman S.H. (43), die in Menen woont, maar afkomstig is van Pakistan, tot een effectieve celstraf van vier jaar, een boete van 132.000 euro en een beroepsverbod van vijf jaar. H. werd in 2010 al eens veroordeeld voor mensenhandel.

Gevlucht naar Pakistan

Zijn 77-jarige boekhouder uit Staden kreeg een celstraf van twee jaar met uitstel en een boete van 102.000 euro, waarvan een derde effectief, als (mede)dader. De boekhouder vroeg nochtans de vrijspraak. “Ik ben onschuldig”, verklaarde hij eerder. “Ik stond mijn klant bij met advies als boekhouder, maar ik wist niets van de omstandigheden op de werkvloer.”

Drie dag- en nachtwinkels in Ieper, Menen en Wevelgem worden verbeurd verklaard, net als tienduizenden euro’s in beslag genomen geld van witwaspraktijken. S.M., een familielid van S.H., werd bij verstek veroordeeld tot vijftien maanden cel en een boete van 6.000 euro, waarvan de helft met uitstel. De rechtbank vorderde zijn onmiddellijke aanhouding. De man zou zich in Pakistan bevinden. Z.M. werd veroordeeld tot één jaar cel met uitstel en een boete, waarvan de helft met uitstel. Drie bvba’s moeten effectieve geldboetes betalen.

Flagrante inbreuken

Er waren zeven burgerlijke partijen, die schadevergoedingen krijgen van 1 euro provisioneel tot duizenden euro’s. Naast enkele werknemers stelde het Federaal Migratiecentrum zich burgerlijke partij. “Wij doen dat alleen bij de meest flagrante inbreuken van mensenhandel”, verklaarde de advocaat eerder.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees