Renners ambitieus bij ploegvoorstelling Quick Step in Spanje

Iljo Keisse

Foto: hc

In het Spaanse Calpe stelde Quick Step Floors zijn ‘nieuwe’ ploeg voor. Zonder Marcel Kittel, die vertrok naar Katusha, wel met onder meer Fernando Gaviria en de Belgen Philippe Gilbert, Yves Lampaert, Laurens De Plus en Iljo Keisse. Onder grote belangstelling, en onder een stralende zon, vertrokken de renners van Patrick Lefevere voor een showtraining. Binnen een week start het nieuwe seizoen, dan komt Quick Step aan de start in de Tour Down Under.


Julian Alaphilippe (25) kende een moeilijk seizoen vorig jaar nadat hij door een knieblessure lange tijd buiten strijd was en zowel de Ardense klassiekers, als de Tour aan zich voorbij zag gaan. "Ik hoop in 2018 gespaard te blijven van pech en meer te winnen", aldus de Fransman van Quick-Step Floors.

Alaphilippe toonde zich vorig jaar voor het eerst in het seizoen in Parijs-Nice met een tweede plaats in de openingsrit die op waaiers werd getrokken en waarbij hij de sprint verloor van Arnaud Démare. Vervolgens pakte hij de zege in de tijdrit naar Mont Brouilly waar hij de leiderstrui ook greep. Uiteindelijk zou hij strandden op een vijfde stek in het eindklassement. Een week later verloor hij de sprint van Michal Kwiatkowski en Peter Sagan in Milaan-Sanremo en werd hij derde. Zijn geliefkoosde klassiekers in de Ardennen moest hij missen wegens een knieblessure die hij opliep in de Ronde van het Baskenland begin april. Een operatie drong zich op en de Fransman keerde pas terug in de GP Cerami midden juli. Daarna won hij wel nog een rit in de Vuelta en werd hij tweede in de Ronde van Lombardije.

"Ik wil na al die ereplaatsen de voorbije jaren eindelijk eens enkele overwinningen pakken", stak de Fransman van wal. Welke klassieker was dan wel zijn favoriet? "Maakt niet uit", repliceerde hij, "ik wil altijd mee vooraan strijden, over een lange periode, en gewoon winnen: Milaan-Sanremo, de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik. Kies maar, mij maakt het niet uit. Ook in de Tour, die ik vorig jaar moest missen, wil ik graag scoren. Ik ben intussen een jaartje ouder en hoop dat ik minder fouten maak in een koers. Ik moet kalmer blijven, het afmaken of mijn ploegmaten helpen het werk af te ronden."

Julian Alaphilippe had de vorige jaren nog oud-winnaar Daniel Martin nog aan zijn zijde in de Ardense klassiekers. In 2018 zal hij dé kopman bij uitstek zijn, al is er ook nog altijd de Luxemburger Bob Jungels die in de schaduw kan opereren. De Fransman werd bij zijn debuut in 2015 in de Waalse Pijl meteen tweede, net zoals het jaar nadien. Ook in Luik-Bastenaken-Luik werd hij in 2015 fr runner-up na Alejandro Valverde. "Ik ben enorm gemotiveerd om Alejandro te verslaan. Maar ik kijk niet alleen naar hem, er zijn meerdere kanshebbers in die Ardense klassiekers."

Gaviria gaat voor de Primavera

Nu Marcel Kittel vertrokken is, is Fernando Gaviria een trapje gesten in de pikorde. “Ik wil meer winnen dan vorig jaar. Ik ga eindelijk de grote Vlaamse klassiekers rijden en ga een Tour-sprint proberen te winnen.” Maar eerst zijn er natuurlijk ook nog andere wedstrijden. Gaviria is een renner met veel talenten. Zo won hij Parijs-Tours en de GP Impanis Van Petegem in 2016 en wil hij graag ook goed voor de dag komen in enkele Vlaamse koersen. In Gent-Wevelgem werd hij in 2015 zesde, vorig jaar eindigde hij als negende. Ook reed Gaviria al twee keer Dwars door Vlaanderen. "Ik zal in 2018 ook andere Vlaamse koersen rijden", zegt hij. "Het is nog niet helemaal duidelijk welke, maar wellicht ook de Ronde en Parijs-Roubaix. En natuurlijk staat Milaan-Sanremo weer met stip aangeduid (vorig jaar werd hij vijfde, het jaar voordien viel hij in de laatste bocht)." Gaviria start zijn seizoen in de Ronde van San Juan op 21 januari.

Stybar wil meer winnen: "Het kon de voorbije jaren beter"

Zdenek Stybar (Quick-Step Floors) kleurde mee het slotpodium van de teampresentatie van Quick-Step Floors in Calpe. Samen met Julian Alaphilippe, Bob Jungels, Fernando Gaviria en Philippe Gilbert moet hij als kopman mee voor resultaten zorgen.
32 is Stybar intussen en met ritzeges in de Tour (2015) en Vuelta (2013), de zege in de Strade Bianche in 2015, enkele ritoverwinningen in de Eneco Tour en twee nationale titels pakte de Tsjech al enkele mooie bloemenruikers in zijn carrière. In de voorjaarsklassiekers behaalde hij de voorbije jaren al een rist ereplaatsen, tweede in de E3 Harelbeke van 2015 en al twee keer tweede in Parijs-Roubaix (2017 en 2015). Zowel in 2016, als in 2017 boekte hij slechts één zege.

"Het kan beter", vertelde teammanager Patrick Lefevere bij de teampresentatie. En dat beseft ook Stybar zelf. "Ik wil meer winnen", klonk het, "maar gemakkelijk is het niet. In een klassieker komt er vaak ook wat geluk bij kijken. Vorig jaar in de sprint tegen Greg op de wielerpiste van Roubaix kwam ik net te kort. Ik doe een sprint uit het boekje, maar Greg was net dat tikkeltje sterker en dus werd ik tweede, opnieuw en dat was een fikse ontgoocheling."

Stybar begint aan zijn achtste jaar bij de ploeg van Patrick Lefevere en was de voorbije jaren vaak de schaduwkopman, samen met Niki Terpstra die wel al enkele klassiekers wist te winnen. Nu Tom Boonen met wielerpensioen is, stijgen de kansen van de Tsjech. Al mikt Philippe Gilbert eveneens op succes in dat Vlaamse voorjaar. "Dat is de sterkte van ons team", beseft de Tsjech als geen ander. "Meerdere kopmannen uitspelen, meerdere troeven in handen hebben."

In 2015, toen kopman Tom Boonen in de lappenmand lag, koerste Quick-Step volgens Bradley Wiggins als konijnen in de koplamp van een auto in het voorjaar. Te veel renners roerden zich in afwezigheid van de grote kopman, staken elkaar soms stokken in de wielen. Zal dit verschijnsel zich in 2018 opnieuw voordoen, in het eerste jaar na Tom Boonen. "Dat denk ik niet", meent de Tsjech, "in de eerste plaats is het aan de ploegleiding om een goede tactiek te bepalen, een plan van aanpak. En we zijn als renners oud en wijs genoeg om met elkaar te spreken in de koers. Samen winnen is ons devies en dat zal in 2018 niet anders zijn. Ik hoop dat ik daartoe ook mijn steentje kan bijdragen."

De Plus wil eerste profzege boeken

Laurens De Plus (22) begint aan zijn derde jaar als profrenner. "Ik zou graag mijn eerste profzege boeken in 2018, " zegt de renner van Quick Step Floors, "maar ik besef ook dat het niet gemakkelijk zal zijn."

Laurens De Plus kwam zwaar ten val in de Ronde van Lombardije begin oktober. Het was een spectaculaire tuimelperte, maar gelukkig één zonder al te veel erg. Het bleef bij een breukje aan de rechterkant van de knie en de enkel. De Ninovieter lag enkele weken stil, maar kon midden november de training op de fiets alweer hervatten. "Mijn vakantie is door die blessure in rook opgegaan", zegt hij, "maar al bij al is mijn voorbereiding op het nieuwe seizoen er niet te veel door verstoord. In het begin had ik nog last aan die knie, maar intussen train ik volledig pijnvrij."

Zal De Plus nu met de rem op dalen? "Je mag daar als renner niet bij stilstaan", vindt hij. "Ik probeer dit los te laten. Ik heb in de Ronde van Lombardije een stuurfout gemaakt. Stom, dat kan gebeuren. Nu denk ik er af en toe nog eens aan als ik langs een vangrail fiets, maar voor de rest valt het mee. Ik daal hier in Spanje op training gewoon zoals vanouds en ik vermoed dat ik dat ook in wedstrijden zal doen. Ik heb er ook veel over gepraat, met familie, vrienden, ploegmaten en dat helpt wel. Twee keer heb ik uiteindelijk over die valpartij gedroomd", gaat hij verder, "en één keer heb ik zelfs gedroomd dat ik een lichaamsdeel kwijt was. Dat is blijkbaar iets dat nog andere renners ook al ervaren hebben. In het begin had ik nog veel behoefte om daar over te praten, maar nu ligt dat achter mij. Ik heb één keer op aanraden van de ploeg een gesprek gehad met psycholoog Jef Brouwers. Dat heeft me deugd gedaan en ik mag hem altijd bellen, maar die valpartij is het verleden en nu kijk ik vooral vooruit."

"Ik voel me nu goed", zegt hij, "en ik heb opnieuw een stap vooruit gezet afgelopen winter. Ik sta nog een klein beetje boven mijn ideale competitiegewicht (twee kilo), maar dat zal ik wel wegwerken. Het is mijn doel om op mijn beste niveau terug te keren in 2018. Ik wil mijn uithoudingsvermogen verder uitbreiden en de Giro nogmaals rijden. Het parcours is mooi, uitgebalanceerd en met veel mogelijkheden en natuurlijk, ik droom van mijn eerste profzege. Het wordt lastig, want veel renners gaan op zoek naar die eerste bloemenruiker. Het is niet eenvoudig om te winnen, maar ik hoop dat het snel mijn kant opdraait in 2018."

Lampaert wil bevestigen

Yves Lampaert (26) groeide in 2017 van goede helper uit tot knappe afwerker in een aantal wedstrijden. Zo bracht hij niet alleen Dwars door Vlaanderen op zijn palmares, hij won ook een rit in de Vuelta en kroonde zich tussendoor tot Belgisch kampioen tijdrijden. De ambitie voor 2018 is dan ook groot, zo verklaart de renner van Quick-Step Floors op stage in het Spaanse Calpe.

Lampaert brak in 2017 de ban. In 2016 moest hij het nog met nul overwinningen doen, nadat hij eerder in 2015 een rit en de eindzege had gepakt in de Driedaagse van West-Vlaanderen (2.1). In 2014 bracht hij dan weer de Arnhem Veenendaal Classic op zijn naam. Nu begint hij aan zijn vierde seizoen voor Quick-Step Floors. Is hij nog altijd dé helper bij uitstek of mag hij na het afscheid van Tom Boonen meer zijn kans gaan? "Ik ken mijn plaats in het team", zegt de West-Vlaming. "En dat is niet die van absolute kopman. Er zijn nog meer dan genoeg andere renners in het team die dat statuut wel hebben en al een heel mooi palmares bij elkaar hebben gefietst. Met Gilbert is er echt een grote kopman en daaronder heb je Zdenek Stybar en Niki Terpstra. Ik kom daar nog net onder en wacht mijn kans af. Die zal wel komen als ik sterk genoeg ben. De ploeg weet wel wat ze heeft aan mij en dat ik een finale kan rijden. Ik wil gewoon het goede van vorig jaar bevestigen, mijn steentje bijdragen om zoveel mogelijk overwinningen met het team te behalen en af en toe zelf eens winnen."

In het voorjaar wil Lampaert goed zijn. Zijn droomkoers is Parijs-Roubaix, een wedstrijd waar hij bij zijn tweede deelname knap zevende werd. "Het is mijn droomkoers, maar ik ben ook al heel blij dat ik Dwars door Vlaanderen eens heb kunnen winnen. Voor de rest hoop ik gewoon dat we een heel sterk jaar rijden met de ploeg, met veel overwinningen."

Lampaert reed al twee keer een grote ronde, de Vuelta in 2016 en 2017. "Ik droom van de Tour in 2018", klinkt het. "Het lijkt me een ideale Tour voor mij met de kasseirit, een ploegentijdrit en de ritten door Bretagne. We gaan voluit voor het groen met Gaviria."

 

Corrigeer


Meest Gelezen Sport