“Mond open en staren maar”: opnieuw vragen bij mentale toestand van Trump, die woorden van Amerikaans volkslied niet (meer) lijkt te kennen

“Mond open en staren maar”: opnieuw vragen bij mentale toestand van Trump, die woorden van Amerikaans volkslied niet (meer) lijkt te kennen

Foto: Photo News

Donald Trump ligt opnieuw zwaar onder vuur in eigen land, nadat de Amerikaanse president maandagavond voor aanvang van een American football-wedstrijd de woorden van het volkslied vergeten leek te zijn. Dat is olie op het vuur voor Amerikanen die zich steeds meer vragen stellen bij de mentale capaciteiten van hun 71-jarige president.

“Mond open en staren maar”: opnieuw vragen bij mentale toestand van Trump, die woorden van Amerikaans volkslied niet (meer) lijkt te kennen
Ook buiten het stadion werd geprotesteerd tegen Trump Foto: AP

President Trump maakte maandagavond zijn opwachting bij een belangrijke American football-wedstrijd, en betrad voor aanvang het veld om er, zoals de traditie het wil, samen met leden van de verschillende takken van het Amerikaanse leger het volkslied te zingen. Die zangstonde is enorm belangrijk in de Verenigde Staten, aangezien het lied als een teken van vaderlandsliefde wordt gezien.

Het ging echter niet van een leien dakje: de president werd uitgejouwd door tienduizenden aanwezigen die zich massaal in het wit hadden gekleed, of die zwaaiden met witte handdoeken. Dat als reactie op het feit dat Trump iedereen die het niet met hem eens is denigrerend had bestempeld als “snowflakes” (“sneeuwvlokjes”). Een speler uitte bovendien zijn steun voor de protesten door “Fuck Trump” te roepen in het bijzijn van de camera’s in de spelerstunnel.

(Lees verder onder de video.)

“Mond open en staren maar”

De avond van Trump verbeterde niet bij het zingen van het volkslied: de Amerikaanse president leek de tekst van de eerste zinnen nog te kennen, maar naarmate de “Star-Spangled Banner” verder vorderde, zong de president steeds minder mee, of leek hij zomaar wat voor zich uit te prevelen.

Video: reuters

Een schande in het patriottische Amerika, waar de woorden van het volkslied nog heilig zijn. De president werd op Twitter dan ook genadeloos bespot en bekritiseerd.

(Lees verder onder de tweets.)

Hypocriet?

De kritiek op Trump klonk des te luider, omdat de president zowel tijdens zijn verkiezingscampagne als in de eerste maanden van zijn ambtstermijn vaak kritiek gaf opAmerican football-spelers die niet bleven rechtstaan tijdens het volkslied, als protest tegen de raciale ongelijkheid en politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Bovendien eiste Trump enkele uren voor de wedstrijd in Alabama in een speech nog dat iedereen “onze vlag respecteert, dat iedereen ons nationaal volkslied respecteert.”

Dementie

Het feit dat Trump de woorden van het Amerikaanse volkslied niet (meer?) kent, is ook olie op het vuur voor de groeiende schare Amerikanen die zich vragen stellen bij de mentale capaciteiten van hun 71-jarige president. Die groep groeit nadat Trump begin december niet uit zijn woorden leek te raken tijdens een speech over de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem, en kreeg vorige week nieuwe munitie in het veelbesproken en fel gecontesteerde boek ‘Fire and Fury: Inside the Trump White House’. Daarin claimt auteur Michael Wolff dat de Amerikaanse president steeds vergeetachtiger wordt, oude vrienden niet langer herkent, en steeds hetzelfde verhaal vertelt. Het Witte Huis én Trump zelf (op Twitter) ontkennen dat echter ten stelligste.

Bovendien lekte vorige week uit dat een groep Democratische congresleden (en één voorlopig nog onbekende Republikein) medisch advies had ingewonnen bij een hoog aangeschreven psychiater over de cognitieve toestand van de president.

Fred Trump, de vader van de president, ontwikkelde Alzheimer toen hij 80 werd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees