Veelvuldig gebruik van Ibuprofen kan teelballen doen verschrompelen

Veelvuldig gebruik van Ibuprofen kan teelballen doen verschrompelen

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

Een overvloedig gebruik van de ontstekingsremmer Ibuprofen heeft enkele ernstige bijwerkingen. Dat ontdekten wetenschappers van de National Intistutes of Health. Zo verlaagt het onder andere het testosterongehalte, waardoor de teelballen kunnen verschrompelen. De resultaten van hun onderzoek publiceerden ze maandag in het academisch tijdschrift ‘Proceedings of The National Academy Sciences’.

Heel wat mensen nemen bij hoofdpijn of een griepje snel een ibuprofen om de ontstekingen en pijn te remmen. Het medicijn is de uitverkoren pijnstiller bij chronische pijnen en artritis. Toch is veelvuldig gebruik van het geneesmiddel niet zonder gevaren.

Verschrompelde teelballen

Een recent onderzoek toont immers aan dat er verschillende negatieve bijwerkingen zijn. 31 mannelijke proefpersonen tussen de 18 en 35 jaar kregen twee keer per dag 600 mg toegediend. Dat is een zeer hoge dosis, wat bij sporadisch gebruik dus nooit voorkomt. Heel wat topsporters nemen echter wel geregeld dergelijke hoge doseringen. Dat doen ze om blessures tegen te gaan. Vooral bij marathonlopers is de ontstekingsremmer in trek.

Een klein maar significant deel van de geteste groep kreeg binnen de veertien dagen te maken met hypogonadisme. Ze kregen te maken met een te lage spiegel van de geslachtshormonen, omdat de gonaden minder goed werkten. Door dat lage niveau aan testosteron waren er heel wat negatieve gevolgen. Zo moesten de mannen omgaan met verminderde vruchtbaarheid, een lager libido en verschrompelde teelballen. Ook somberheid en depressiviteit waren een gevolg.

Eerdere studies gaven al aan dat lage testosteronniveaus een vroegtijdige dood kunnen veroorzaken bij mannen. Academici konden ook al een verband aantonen tussen Ibuprofen en gehoor-, hart- en nierproblemen.

Sporadisch gebruik geen probleem

De wetenschappers willen dat de gevolgen van ibuprofen verder onderzocht worden, maar zien hun onderzoek al als een waarschuwing voor atleten. De Zweedse onderzoeker David M. Kristensen van het Departement van Neurologie in de Universiteit van Kopenhagen schreef mee aan het onderzoek en benadrukt dat sporadisch gebruik van het geneesmiddel niet dezelfde bijwerkingen hoeft te hebben.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S