Overal sneuvelt groen voor beton, hier overwegen ze het omgekeerde te doen

Overal sneuvelt groen voor beton, hier overwegen ze het omgekeerde te doen

In januari 2017 werd nog massaal geplant in het Bergmolenbos. Foto: sbr

Roeselare -

Deze winter wordt het Krommebeekbos met vijf hectare uitgebreid, maar wat daarna? Het wordt steeds moeilijker om grond te verwerven. De plannen blijven ongewijzigd, desnoods wordt er onteigend.

Deze winter wordt bijna vijf hectare extra bos aangeplant aan het Krommebeekbos, een van de twee stadsrandbossen in wording in Roeselare. Maar voor de komende jaren ziet het er minder rooskleurig uit. De zoektocht naar extra grond verloopt steeds moeilijker. Er staan voorlopig geen aanplantingen meer op de agenda.

Nood aan bossen

In 2012 maakte de stad Roeselare samen met het Agentschap Natuur en Bos (ANB) een plan voor twee stadsrandbossen: het Bergmolenbos moet 135 hectare groot worden en het Krommebeekbos 35 hectare. “Het Bergmolenbos werd vorige winter 6,4 hectare groter. Minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) bevestigde dat er deze winter 4,8 hectare in het Krommebeekbos bijkomt”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en Izegems burgemeester Bert Maertens (NV-A). “Het gaat om vijf percelen. Het verontrust me wel dat er vorig jaar geen aankoopakten verleden zijn voor de bossen. Meer bos in onze regio is een absolute must. We moeten daar dringend werk van maken. Het mag niet bij visie en intenties blijven.”

Moeilijke gesprekken

Roeselaars schepen van Groen Filiep Bouckenooghe (Groen) bevestigt dat de aankoop van grond stagneert. “Het laaghangend fruit is weg”, zegt hij. “We zijn in een fase waarbij we onderhandelen met grondeigenaars en hopen om tot een compromis te komen. Wie wilde verkopen, heeft dat intussen gedaan, het wordt dus steeds moeilijker om grond te kopen.”

Maar de stad zal het daar niet bij laten. “Het plan blijft hoe dan ook en het bos komt er. Ik denk dat er een onteigeningsprocedure zal moeten worden gestart. Volgens mij is de tijd rijp om actie te ondernemen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees