Crowdfundingplatform betaalt niet: geld voor zwerfkatten al twee maanden zoek

Crowdfundingplatform betaalt niet: geld voor zwerfkatten al twee maanden zoek

Elke D'Hollander uit Lovendegem steunde vanuit haar hart voor dieren het crowdfundingsproject waarvan het geld tot nu niet uitbetaald is.. Foto: pne

Erpe-Mere / Lovendegem -

Elke D'Hollander (39) uit Lovendegem probeert al twee maanden zonder succes contact op te nemen met Koen D'Hoker. Via zijn website World Of Crowdfunding zamelde ze geld in voor een vzw die zwerfkatten helpt. Daarna waren de man én het geld spoorloos.

Crowdfunding is het verzamelen van geld bij het publiek. Je kent een goed doel, wil een uitvinding bouwen, een eigen film draaien of wil eender wat realiseren waarvoor je geld wil verzamelen? Dat kan je via een crowdfundingplatform. Je registreert je project, omschrijft het via de site, vraagt mensen om je te steunen en vertelt wat ze daarvoor in de plaats krijgen.

Elke D'Hollander kwam er ook mee in contact. “Hoop Voor Zwervertjes is een vzw uit Ingelmunster die zwerfkatten vangt, steriliseert en op zoek gaat naar een nieuwe thuis. Normaal verzamelen we geld via sympathisanten, maar met crowdfunding kun je een groter publiek bereiken”, vertelt ze.

Misbruik

Online vond ze World of Crowdfunding. “Ik las alle afspraken, ons project zou drie maanden lopen en twee weken na afsluiten worden uitbetaald. De site vraagt zes procent van het opgehaalde bedrag voor administratieve kosten.” Maar dat liep anders dan gepland.

“Het project liep tot oktober, maar na maanden hebben we het geld nog niet gezien. De gsm-nummers op de site werken niet, en op mails wordt niet gereageerd”, zegt Elke.

Koen D'Hoker uit Bambrugge bij Erpe-Mere, in een vorig leven ooit nog Vlaams kampioen tienkamp, en zijn vrouw zijn de drijvende krachten achter de website. “Ze leken wel van de aardbol verdwenen. Wij zamelden maar 300 euro in, maar het gaat om het principe”, zegt Elke D'Hollander. “Dit is misbruik van mensen met een goed hart.”

Verdwijntruc

“Om van een crowdfundingplatform te leven moet je een miljoen euro omzetten”, zei Koen D'Hoker in deze krant nog bij de oprichting van zijn bedrijf in 2013. Volgens de website draaien de zaken op volle toeren.

Ondertussen maakte de man zelfs al een tweede crowdfundingplatform: www.yeee-haaa.com. Dirk A.J. Coeckelbergh stelde in zijn praktijkboek ‘Non-profit Crowdfunding’ uit 2017 enkele vragen bij de beide platformen. “De projecten op Yeee-haaa zijn in sommige gevallen door meneer D'Hoker zelf opgestart, ofwel grotendeels door hem gefinancierd, ofwel afkomstig van zijn ander platform.”

Toen we Koen D'Hoker via allerlei omwegen uiteindelijk toch aan de lijn kregen, vertelde hij: “De opmerkingen in het boek zijn onterecht. Ik heb een nieuw platform gemaakt en projecten overgeplaatst, zodat we niet leeg moesten starten. Het geld dat er al was heb ik dan in één keer overgezet, waardoor het erop lijkt alsof ik dat zelf heb gefinancierd. En inderdaad, onze telefoons werken niet zoals het hoort.”

En het geld dat Elke inzamelde?

“Dat het geld voor Hoop voor Zwervertjes niet is uitbetaald, is een vergetelheid, die we meteen rechtzetten. Morgen hebben die mensen hun geld.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees