Negen maanden werken in Kloosterstraat

Merelbeke -

Op 5 februari start de grootschalige heraanleg van de Kloosterstraat, waarvan een gedeelte een fietsstraat wordt. De werken duren acht à negen maanden. De ingang van de gemeenteschool wordt tijdelijk verplaatst, om chaos te vermijden.

In de eerste fase wordt het kruispunt met de Poelstraat aangepakt. Het verkeer wordt omgeleid langs de Lamstraat en de Lembergsesteenweg. In de tweede fase wordt het gedeelte tussen huisnummer 21 en de Poelstraat heraangelegd. In de derde fase wordt de ‘kleine Kloosterstraat’, tussen de Poelstraat en de Hundelgemsesteenweg, heraangelegd. In de vierde fase is het de beurt aan het gedeelte tussen huisnummer 21 en de Lembergsesteenweg. Tijdens de laatste drie fasen wordt het verkeer omgeleid langs de Poelstraat, Lamstraat en Lembergsesteenweg. Voor fietsers is voorzien in een aparte omleiding, maar ze kunnen altijd door de werfzone, met de fiets aan de hand.

Ingang school verplaatst

“Op het kruispunt met de Poelstraat komt een middengeleider, waardoor fietsers veilig kunnen oversteken naar de Kloosterstraat en het fietspad aan de overkant”, zegt schepen van Openbare Werken Pascal Rousseaux (CD&V). “We leggen het kruispunt in twee keer aan, om de verkeershinder te beperken. Het gaat rond de krokusvakantie twee weken dicht voor de rioleringswerken en om een voorlopige asfaltlaag te leggen. In de paasvakantie volgend jaar volgt de definitieve afwerking.”

In het gedeelte van de Kloosterstraat dat fietsstraat wordt, komt een laag rood asfalt. “Rood asfalt is duurzamer dan rood geschilderd zwart asfalt. Er komen op dat stuk drie grote pictogrammen op de weg, die voorts behoorlijk zal versmallen, wat het verkeer zal afremmen.”

De ingang van de school wordt gedurende de volledige duur van de werken verplaatst naar de Herman Teirlinckstraat, waar enkel bewoners zullen mogen inrijden. “Het is niet te doen om honderden leerlingen elke dag door die werken te sturen. In de Conversatieweg zullen een aantal parkeerplaatsen voor kortparkeren worden gereserveerd, voor ouders die met hun kind naar school willen wandelen. In de Maurice Sabbestraat komen kiss and ridezones, voor ouders die hun kind gewoon willen afzetten. De kinderen kunnen langs een trage weg de school bereiken en de auto’s kunnen via een lus terugrijden.”

“De school is zeer tevreden met de toekomstige fietsstraat”, meent schepen Rousseaux te weten. “De Kloosterstraat is het sluitstuk van het fietsveiliger maken van verschillende toegangswegen.” Het einde van de werken is gepland voor oktober of november.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio