Jeugd vindt cultuur in ’t Vagevuur

Lokerse scholieren kunnen tijdens de middagpauze al terecht bij T-Klub in ’t Vagevuur. Foto: ies

Lokeren -

De voormalige site van de Windekindschool kreeg vorige zomer met het Bar Bagijn-concept al een tijdelijke nieuwe bestemming. Voortaan gaat de hele site door het leven als ‘’t Vagevuur’. T-Klub heeft er al haar onderkomen en straks wordt de site verder ontwikkeld tot een multifunctionele jeugd- en cultuursite.

De T-Klub heeft haar oude gebouwen aan de Koophandelstraat al volledig leeggemaakt en een nieuwe instuifruimte ingericht in ’t Vagevuur, zoals de site zal worden genoemd. “We wilden met deze naam toch ook een beetje in de sfeer van Bar Bagijn blijven. Letterlijk betekent vagevuur ‘een vuur dat reinigt, lijdens- en louteringsplaats van de zielen’”, verduidelijkt Pieter-Jan Van der Bracht die samen met Wouter De Geest en Björn Lintacker voltijds met het project bezig is.

“We hebben met de stad Lokeren een erfpachtovereenkomst van 49 jaar voor de hele site. De instuifruimte is voorlopig de eerste ruimte die we echt benutten. De kapel is ook al gebruiksklaar om fuiven of andere feesten te verwelkomen. Alle ruimtes zullen in de loop van het komende jaar nog verbouwd en aangepast worden, maar in afwachting daarvan wilden we onze werking niet onderbreken nadat we onze oude lokalen hadden verlaten”, gaat De Geest verder.

“Dit is ook geen exclusief project van onze vzw jeugdclubs. We willen het opentrekken naar het hele Lokerse jeugd- en culturele verenigingsleven. We gaan straks ook een professionele keuken installeren zodat we nog meer mogelijkheden krijgen.”

Twaalf grote evenementen

Met de buren werden goede afspraken gemaakt. “Er waren vorige zomer klachten over lawaaihinder. Daarom zullen er maximum twaalf evenementen per jaar worden georganiseerd met geluidsversterking. Bovendien zullen we stewards inschakelen om onze bezoekers op de parking tot kalmte aan te manen. De reacties van de buren zijn trouwens positief. Er zijn plannen om ook met de buurt dingen te organiseren.”

De instuifruimte is intussen al elke schooldag tijdens de middagpauze een pleisterplaats voor heel wat scholieren. Het kunstenatelier Lucifer is er elke maandagavond en jeugdclub T-Klub is open elke woensdag (14 tot 23 uur) en op vrijdag (vanaf 16 uur) en zaterdag (vanaf 18 uur). Tijdens het komende openingsweekend zijn er optredens, dj's en performances en op zaterdag nemen vier jonge Lokerse groepen er een live-album op.

INFO

-Vrijdag om 20.30 uur: openingsparty.

-Zaterdag: ’Tees is Lokers (live recording!)’ met vanaf 19 uur 3rd Level, Bullet 'n Arrow, Neo Minor en Electric Mole.

-Zondag vanaf 13 uur: Boss Ross (live),The Crepeshop.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio