Belgische autojournalisten bekronen Mazda Skyactivity X met innovatieprijs

Belgische autojournalisten bekronen Mazda Skyactivity X met innovatieprijs

Foto: AFP

De Unie van Journalisten van de Belgische Automobielpers en van de Mobiliteit (UJBAM) heeft woensdag, tijdens de persdag van het autosalon van Brussel, haar innovatieprijs FuturAuto 2018 uitgereikt aan Mazda. De Japanse autobouwer krijgt de prijs voor de Skyactive X HCCI technologie voor de benzinemotor met zelfontbranding.

Met de prijs bekronen de Belgische autojournalisten een technologische vernieuwing die van ver of van dichtbij met de wereld van de automobiel te maken heeft. Voor de verkiezing brachten 32 journalisten hun stem uit.

De Skyactive X HCCI technologie van Mazda is een benzinemotortechniek die geen schadelijke niet-verbrande partikels produceert en die belet dat de temperatuur hoger oploopt dan 1.000 graden Celcius. “Op die manier wordt minder warmte-energie verloren, is er een beter rendement en geen productie van NOx. Daardoor wordt een catalysator vrijwel overbodig, zonder de aanzienlijke brandstofbesparing te vergeten”, aldus de UJBAM.

Net voor Bosch

De technologie van Mazda haalde het op de elektrische motor van Bosch, de E-Axle, geschikt om in een breed pallet van voertuigen te gebruiken. Op de derde plaats kwam Valéo met zijn intelligente filter die in staat is om praktisch alle schadelijke fijnstofpartikels uit het interieur van de wagen uit te filteren.

Volgden verder in het klassement: de inductiemat van BMW om elektrische wagens te laden via het net, de band die niet lek kan rijden en die het hele leven van de auto meegaat van Michelin, de driedimensionele LIDAR van Panasonic voor zelfrijdende wagens en het 3D-printsysteem van Renault Trucks om lichtere motoronderdelen te maken.

Corrigeer