Bart Somers legt symbolische eerste steen van nieuwe brandweerkazerne

Bart Somers legt symbolische eerste steen van nieuwe brandweerkazerne

Foto: Gil Plaquet

Mechelen -

In Mechelen is woensdag de symbolische eerste steen gelegd van de nieuwe brandweerkazerne en het gebouw voor uitvoeringsdiensten. In het gebouw komen alle administratieve diensten van brandweerzone Rivierenland, waar 19 gemeenten uit de Mechelse regio deel van uitmaken, maar ook de brandweerpost die bevoegd is voor Bonheiden en Sint-Katelijne-Waver én de stedelijke uitvoeringsdiensten voor de stad Mechelen. Het gebouw zal in augustus 2019 in gebruik worden genomen.

Bart Somers legt symbolische eerste steen van nieuwe brandweerkazerne
Foto: BELGA

Brandweerzone Rivierenland gaat de komende jaren verschillende grote investeringen doen en onder meer de brandweerposten van Boom, Niel, Rupel, Heist-op-den-Berg en Willebroek vernieuwen of vervangen.

De eerste grote investering is de bouw van een gloednieuw gebouw vlak naast de Nekkerhal in Mechelen waar de brandweerpost van Mechelen die ook bevoegd is voor Sint-Katelijne-Waver en Bonheiden onderdak vindt maar ook de volledige administratie van de brandweerzone zal worden gehuisvest. “Onze basisinfrastructuur is tot op de draad versleten. In onze oude kazerne uit 1951 kunnen zelfs de nieuwste brandweerwagens niet meer binnenrijden omdat ze te laag is”, zegt Mechels burgemeester Bart Somers, tevens voorzitter van de brandweerzone Rivierenland.

“Hier bundelen we de stedelijke uitvoeringsdiensten met de brandweer waardoor we verschillende functies in het gebouw kunnen delen. De investering bedraagt zo’n 28,9 miljoen euro. Het gebouw zal 310 medewerkers (130 brandweer en 180 uitvoeringsdiensten) huisvesten.”

Ook Mechels brandweercommandant Philippe Maudens is enorm blij met de nieuwe kazerne. “Ik kan alleen maar zeggen ‘eindelijk’“, zegt hij. “Dit wordt de post van de Maneblussers. De vorige is volledig opgeleefd en door de samenwerking met de uitvoeringsdiensten krijgen we een functioneel gebouw zonder franjes, exact wat we nodig hebben”.

Het gebouw zal midden augustus 2019 officieel worden in gebruik genomen. Groep Van Roey is verantwoordelijk voor de bouw ervan, in samenwerking met Willemen en Democo.

Burgemeester Somers legde de symbolische eerste steen en spoot daarna met een brandweerspuit de funderingen nat.

Bart Somers legt symbolische eerste steen van nieuwe brandweerkazerne
Foto: BELGA
Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio