Liam Gallagher over de laatste avond van Oasis: “Hij deed alsof ik zijn kat vermoord had”

Liam Gallagher over de laatste avond van Oasis: “Hij deed alsof ik zijn kat vermoord had”

Foto: BELGAIMAGE

Het is volgend jaar tien jaar geleden dat de iconische Britse rockband Oasis ermee ophield. Vlak voor het optreden dat de band van Noel en Liam Gallagher zouden geven op het Rock en Seine-festival in Parijs, trok Noel de stekker eruit. Het zou nooit meer in orde komen tussen de broers. Maar wat gebeurde er echt die avond? Dat wilde Liam wel eens uit de doeken doen op de radio, maar veel wijzer werden we er niet uit.

Noel en Liam Gallagher zijn altijd al een godsgeschenk geweest voor de muziek- en roddelpers. Sinds 1994, toen ze met hun rockband Oasis een steile vlucht omhoog namen, stonden de kranten en bladen vol met verhalen over decadente feestjes, wilde en gewelddadige braspartijen en hevige ruzies tussen de broers.

Na enkele tegenvallende platen kwam er op 28 augustus 2009 een abrupt einde aan het Oasis-verhaal. Vlak voordat Liam - de frontman van de band - en gitarist, gelegenheidszanger en songschrijver Noel het podium op moesten op het Rock en Seine-festival in Parijs, barstte de bom. Nog steeds heerst veel onduidelijkheid over wat er zich die avond precies heeft afgespeeld. Wel zeker is dat de wachtende fans vlak voor het optreden te horen kregen dat hun favoriete band niet zou spelen. In de plaats kregen de festivalgangers voor de tweede keer dat festival een optreden van Madness.

Over wat er zich die avond in Parijs precies heeft afgespeeld, doen veel verhalen de ronde. De versie die het vaakst terugkomt, is die waarin Liam de favoriete gitaar van Noel als een bijl kapotsloeg op de grond in de backstage. Dat zou bij Noel de druppel geweest zijn, waarop hij backstage minutenlang in een busje zat en de knoop doorhakte dat hij er niet meer mee verder wilde.

Intussen zijn we bijna 10 jaar verder en hebben de broers hun vete nog niet bijgelegd. Meer zelfs: op sociale media en in interviews halen ze voortdurend uit naar elkaar. En nog steeds zitten we met de vraag: wat is er écht gebeurd op die bewuste avond?

Kat vermoord

Die vraag werd Liam woensdagochtend in een Australische radioshow gesteld, en hij besloot er zowaar op te antwoorden. Nu ja, antwoorden: hij wilde niets zeggen over de inhoud of de aanleiding van de ruzie, maar maakte wel duidelijk dat zijn broer overgereageerd had. “Hij deed alsof ik zijn kat vermoord had. Maar we hadden wel ergere ruzies gehad dan toen. Volgens mij wilde hij er gewoon mee stoppen en heeft hij dat moment daarvoor gebruikt.”

Toen Liam met Kerstmis lieve woorden via Twitter naar zijn broer stuurde, leek het alsof de strijdbijl begraven was. Klopt, zei Liam. Maar tot een reünie van Oasis zal dat niet leiden. “Ik zou dat geweldig vinden, maar volgens mij heeft hij dat niet meer in zich. Er zit geen rock & roll meer in hem. Hij houdt ervan om zijn mouwen op te trekken, een hemd aan te doen en een akoestisch optreden te geven”, zei Liam nog tijdens het Australisch interview. De strijdbijl is weer opgegraven.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees