Erkenning levert extra promotie en toeristische troeven op voor het Pajottenland

Brabants trekpaard erkend als cultureel erfgoed

Het Brabants trekpaard, de trots van het Pajottenland, is erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Foto: idh

Halle / Herne / Bever / Galmaarden / Sint-Pieters-Leeuw / Drogenbos / Linkebeek / Sint-Genesius-Rode / Beersel / Pepingen / Dilbeek / Asse / Ternat / Lennik / Gooik / Roosdaal / Liedekerke / Affligem -

Het Brabants trekpaard is officieel erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. “Deze stoere dieren imponeren en blijven mensen op de been brengen”, zegt minister van Cultuur Sven Gatz.

Het Carnaval van Aalst, het telen van grondwitloof, bloemencorso's, de Pauwelviering in Galmaarden, de reuzencultuur...Welgeteld 52 gebruiken staan al op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed, een soort databank van typische gebruiken en tradities. Minister van Cultuur Sven Gatz besliste nu ook om de cultuur rond het Brabant trekpaard aan deze lijst toe te voegen, samen met de hondenzwemming in Sint-Baafs-Vijve.

Symbolisch

De erkenning als immaterieel erfgoed is vooral symbolisch. Extra subsidies staan er niet tegenover. “Zo'n erkenning draagt bij tot de zichtbaarheid van ons immaterieel erfgoed. Het houdt het onder de aandacht en stimuleert mensen om zich er verder voor in te zetten. De mensen achter deze gebruiken engageren zich voor een blijvende erfgoedzorg”, aldus minister Gatz.

"Wie op de inventaris komt, maakt automatisch deel uit van het interactief platform www.immaterieelerfgoed.be, een ontmoetingsplaats voor al wie met het Vlaams immaterieel cultureel erfgoed is begaan. Dit platform is een inspiratiebron, kennisbank en contactforum voor al wie immaterieel cultureel erfgoed mee een toekomst wil bieden. Ik ben blij dat het Brabants trekpaard aan de lijst is toegevoegd omdat deze stoere dieren imponeren en telkens veel mensen op de been brengen”.

Boerenpaard

Belgische trekpaarden zijn grote en breedgebouwde koudbloedpaarden met een uitgesproken spierontwikkeling. Ze staan bekend om hun zachtaardig karakter en vermogen om zware lasten te trekken. Momenteel staan zo'n 7.400 Belgische trekpaarden in Vlaanderen in het officiële stamboek.

De landbouw en nijverheid draaide tot de jaren 1960 in belangrijke mate op de inzet van trekpaarden. Niet toevallig heet het trekpaard in de volksmond ‘boerenpaard’. Boeren gebruikten het trekpaard om het land te bewerken en zware lasten en karren te trekken. Dit laatste deden trekpaarden ook in de mijnbouw, binnenscheepvaart, verhuissector en in de Antwerpse haven.

Toen na de Tweede Wereldoorlog tractoren meer en meer de trekpaarden vervingen, namen de activiteiten van de fokkerijen snel af. Maar het trekpaard en zijn cultuur verdwenen nooit helemaal. Gepassioneerde fokkers bleven het ras koesteren en kweekten verder als hobby. Vandaag groeit de trend om trekpaarden opnieuw meer in te zetten in toerisme, recreatie, sport en sociale economie.

De bakermat van het Brabants trekpaard ligt in het Pajottenland. Onder meer van,uit Vollezele werden ooit trekpaarden verscheept over de hele wereld. Trekpaarden vormden lange tijd een van de belangrijkste Belgische exportproducten.

Voor het Pajottenland is de erkenning van het Brabants trekpaard als immaterieel erfgoed goed nieuws, onder meer voor de toeristische sector die nu al naast de bijzondere biercultuur en het mooie landschap focust op het trekpaard. In het Pajottenbland ligt immers de bakermat. Ooit waren trekpaarden een van de grootste Belgische exportproducten die verscheept werden over de hele wereld. Vooral Vollezele vormde zowat het epicentrum van de kweek. Tot vandaag staat het Brabants trekpaard symbool voor de regionale identiteit van het Pajottenland. Of er extra toeristische acties komen is nog niet duidelijk.

“Zo'n officiële erkenning als levend erfgoed is mooi meegenomen als promotiemiddel, zoals bier dat een kwaliteitslabel krijgt”, reageert trekpaardenkenner Marcel Vossen, die mee aan de wieg stond van de trekpaardenhappenings in Sint-Pieters-Leeuw.

“Maar meer betekenis heeft dat niet. Om het Brabants trekpaard als ras in stand te houden, moeten er meer veulens worden gekweekt en een grotere afzetmarkt komen. Hieraan zal de erkenning niets veranderen”.

INFO

Info op www.immaterieelerfgoed.be

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio