Rudi (56) schoot vriendin door het hoofd en rookte daarna rustig haar sigaret op. Hij grapte er zelfs over tegen agenten

Denderwindeke / Ninove -

De man die op 1 augustus van 2016 zijn vriendin door het hoofd schoot in Denderwindeke riskeert 24 jaar cel. Het fatale schot werd afgevuurd tijdens een ruzie over een pakje sigaretten. Volgens de openbaar aanklager was de moord gepland.

Een kogel recht tussen de ogen. Zo kwam Nadia Bonnewyn (55) om het leven terwijl ze, hangend uit het raam op de eerste verdieping aan de achterkant van haar huis in de Edingsesteenweg in Denderwindeke, een sigaretje aan het roken was. Het schot werd afgevuurd door haar vriend Rudi V. (56), die vanop de koer zijn jachtgeweer had aangelegd en vervolgens precies door het hoofd van zijn vriendin schoot.

“Nadia had Rudi V. na een zoveelste ruzie buitengezet”, reconstrueerde openbaar aanklager Caroline Jonckers woensdag de feiten in de correctionele rechtbank van Dendermonde. “Toen hij na een cafébezoek opnieuw kwam aanbellen, wou ze hem niet binnenlaten. Rudi V. slaagde er uiteindelijk in om via de garage binnen te geraken, en trof zijn vriendin aan op de koer, waar ze een sigaretje rookte. Nadia wou hem nog steeds niet binnenlaten, en ging naar binnen in huis. Ze nam zowel haar eigen pakje sigaretten als dat van Rudi V. mee.”

Rudi V. toonde tijdens de reconstructie hoe hij daarna zijn jachtgeweer uit een doos in de garage ging halen, en vervolgens ook drie patronen. Hij loste buiten een waarschuwingsschot, stak een nieuw patroon in zijn geweer en ging vervolgens naar eigen zeggen met de loop onder zijn kin zitten “om zelfmoord te plegen”.

“Toen Nadia vanuit het slaapkamerraam op de eerste verdieping buiten kwam kijken, werd ze door Rudi V. met één schot afgemaakt”, zei Jonckers. “De vrouw werd door de impact naar binnen geslagen en haar sigaret viel naar beneden op de koer. Rudi V. raapte de sigaret op en rookte die rustig op. Hij haalde een ladder, klom naar boven om te kijken of Nadia dood was en ging daarna terug naar beneden.”

Het openbaar ministerie eiste 24 jaar cel voor Rudi V. Volgens de procureur gebeurde de moord niet in een opwelling, maar werd ze gepland. “Nog voor de ruzie over de sigaretten had Rudi V. naar zijn moeder gebeld met de boodschap dat hij Nadia ‘kapot’ ging maken. Ook de bewering dat hij zijn vriendin alleen maar bang wou maken met de schoten, houdt geen steek. Je moet het maar eens proberen om iemand vanop een afstand ‘per ongeluk’ door het hoofd te schieten. Toen Rudi V. na de moord werd ondervraagd door de politie, bleek hij de feiten ook nog grappig te vinden. Als je het doet, doe het dan goed, had Nadia mij gezegd. Dat heb ik dan ook gedaan, verklaarde hij lachend.”

“Niets gepland”

Bart Van Baeveghem, de advocaat van Rudi V., hield vol dat zijn cliënt nooit de intentie heeft gehad om zijn vriendin te doden. “De feiten vonden plaats in een wederzijdse spiraal van uitdagingen. Rudi V. heeft nooit de bedoeling gehad om Nadia te doden, laat staan te raken. Er was ook helemaal niets op voorhand gepland.”

De rechter spreekt volgende maand het vonnis uit.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees