Iconisch pand heeft nieuwe uitbater: “Ik was meteen verliefd op de prachtige stijl”

Iconisch pand heeft nieuwe uitbater: “Ik was meteen verliefd op de prachtige stijl”

Rob Knegtel wil het pand opnieuw uitbouwen tot een horecazaak met de grandeur van de ‘belle epoque’. Foto: vln

Oostende -

De iconische brasserie Le Châtelet, op de hoek van Koninginnelaan en de Nieuwpoortsesteenweg, heeft sinds kort een nieuwe uitbater. Rob Knegtel heeft niet lang getwijfeld toen hij het beschermde pand voor het eerst zag. “Veel mooier dan dit vind je niet gauw.”

Iedere rechtgeaarde Oostendenaar weet het zijn: Le Châtelet of het Kasteeltje, pal gelegen aan Petit Paris, één van de drukte kruispunten in Oostende. Het iconisch gebouw dateert uit 1885 en startte als hotel. Opgetrokken in de typische frivole architectuur uit de belle epoque is het pand met zijn typerende gevel tot op vandaag een unieke getuige van de vakantiearchitectuur uit de tijd van het mondaine en elitaire toerisme. In de loop der jaren veranderde de uitbating en werd Le Châtelet een café. In 1991 werd de uitbating stopgezet en dreigde het verloederde gebouw te worden afgebroken om er appartementen op te plaatsen. Protestacties konden dit voorkomen en het gebouw is sinds 1994 een beschermd monument. Het werd sindsdien opnieuw uitgebaat als brasserie en kreeg onlangs met Nederlander Rob Knegtel (53) een nieuwe en vooral enthousiaste uitbater.

“Aangetrokken tot de kust”

“Ik ben afkomstig uit Tilburg en ben steeds in de horeca actief geweest”, vertelt Rob. “Zes jaar geleden kwam ik naar België en baatte ik een zaak uit in Hasselt, maar ik voelde me altijd aangetrokken tot de kust en ik wou bovendien toch eens iets anders proberen. En toen kwam die gouden tip uit Oostende: Le Châtelet stond over te nemen. Ik had het pand nog nooit gezien, maar men verzekerde mij dat het absoluut de moeite waard was. En dat was niet gelogen. Ik werd er onmiddellijk verliefd op en heb echt geen moment getwijfeld om het over te nemen. Ik was bovendien heel blij dat ik in Oostende terecht kwam. De stad leeft en bruist, er is veel meer te doen dan bijvoorbeeld in Westende of Nieuwpoort”, aldus Rob.

Lounge

Omdat het gebouw beschermd is, zijn renovatiemogelijkheden of aanpassingswerken eerder beperkt. “Maar ik ben er toch in geslaagd om met kleine ingrepen en opfrissingswerken de brasserie om te toveren tot wat ik een ‘grand café’ zou durven noemen. Het is de bedoeling dat de klanten hier komen genieten van een rustige loungesfeer met aangepaste muziek. Vooral dat laatste vind ik erg belangrijk. Vroeger speelde hier een radio en nu besteed ik veel aandacht aan de muziekkeuze. Op de verdieping bevinden zich nu een meeting room en een studio voor cursussen en workshops”, besluit Rob.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio