Raad van State vernietigt eerder toegestane permanente bewoning in bepaalde weekendzones

Stekene -

De Raad van State maakt een kruis over de plannen van de provincie om permanente bewoning toe te staan in bepaalde weekendzones. “Het wordt nu echt een puinhoop”, reageert Tonny Warrens die de rechten van de weekendhuisbewoners verdedigt.

In 2015 keurde de provincieraad drie provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen (PRUP) goed die een oplossing moeten bieden aan de problematiek van de weekendhuisjes. De zogenaamde ‘Fase 2’ van het PRUP staat permanente bewoning toe in weekendhuisjes die aansluiten bij bestaande woonzones. Minister Joke Schauvliege (CD&V) ging in beroep tegen deze plannen en werd nu ook in gelijk gesteld. De Raad van State vernietigde de ‘Fase 2’ die van toepassing is op Stekene en Sint-Gillis-Waas.

“Deze uitspraak heeft bijzonder zware gevolgen”, zegt Tonny Warrens die vecht voor de rechten van de weekendhuisbewoners. “Recreatieve woonzones, waar nu permanente bewoning is toegestaan, worden weer omgezet in recreatiegebied. Bewoners zullen zich hier dan ook niet meer kunnen domiciliëren.”

Warrens doet een oproep om niet blind immobiliënmakelaars te volgen. “Vandaag staan deze eigendommen nog steeds te koop met de mededeling dat er mag gewoond worden. Dit strookt dus niet meer met de realiteit.”

Burgemeester Stany De Rechter (GeBe) neemt akte van de uitspraak van de Raad van State. “Wie al een bestemmingswijziging heeft verkregen, zal die wel behouden”, benadrukt De Rechter. “De bewoners zullen zich hier dan ook permanent kunnen vestigen. Wie nog geen aanvraag indiende, kan dit evenwel niet meer doen.” De burgemeester betreurt de ongelijkheid die wordt gecreëerd. “Er is al twaalf jaar veel tijd en energie in dit dossier gestoken. Het resultaat is mager.”

Erik Vandaele van de actiegroep Stekene Verkocht vindt dat provincie en gemeente vooral in eigen boezem moeten kijken. “Het bezwaar van minister Schauvliege werd steeds geminimaliseerd. Nu heb je winnaars en verliezers in dit verhaal. De provincie zal haar werk opnieuw moeten doen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio