Criminaliteit daalt, maar toch komen er nog camera’s bij

Criminaliteit daalt, maar toch komen er nog camera’s bij

Burgemeester Van Quickenborne en commissaris Filip Devriendt zijn blij met de daling van fietsdiefstallen. Foto: loh

Kortrijk -

Kortrijk was in 2017 weer tien procent veiliger. Wel nam het aantal winkeldiefstallen en diefstallen met wapenvertoon toe. Er komen nog extra veiligheidscamera's in 2018.

Het aantal criminele feiten in de stad Kortrijk daalde in 2017 met elf procent naar 6.195 feiten. Dat zijn er nog altijd zeventien per dag, maar het is wel de sterkste daling van de criminaliteit in Groot-Kortrijk in vijf jaar tijd. In 2013 waren er 7.473 feiten of twintig per dag. Het aantal inbraken daalde vorig jaar met 22 procent tot 188 met opvallend minder inbraken in bedrijven. Die zijn bijna gehalveerd nadat er een actieplan werd uitgerold.

Fietsen en bromfietsen

De meest opvallende daling is die van de fiets- en bromfietsdiefstallen, respectievelijk met 30 en 65 procent. “We labelden vorig jaar 2.816 fietsen en konden 30 gestolen fietsen teruggeven aan de eigenaar”, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Aan de voorkant van het station worden nog amper fietsen gestolen. Daar is veel meer sociale controle. Achteraan het station gebeurt het wel nog. Maar het aantal fietsdiefstallen staat op een historisch laag punt.”

Netwerk van camera’s

Het totale aantal diefstallen in Kortrijk daalde met 14 procent. Dat is voornamelijk te danken aan de uitbouw van een netwerk van veiligheidscamera's in het stadscentrum en een doorgedreven preventie. De dienst preventie van de stad Kortrijk bezocht vorig jaar 3.059 woningen en appartementen en gaf advies over sloten en inbraakveiligheid. 60 procent bleek te voldoen. De gemeenschapswachten controleerden ook 39.770 voertuigen en wezen 1.608 bestuurders erop dat er iets fout liep.

Meer diefstal met wapen

Toch zijn er ook stijgende tendensen. Diefstallen met gebruik van een wapen stegen tot 19 feiten. Een aantal daarvan wordt nog onderzocht, maar er komt schot in de zaak, zoals bij de overval op een apotheek in Heule en een overval op bakkerij Hoornaert. “De winkeldiefstallen stegen met 15 procent”, zegt hoofdcommissaris van de politiezone Vlas (Kortrijk-Kuurne-Lendelede) Filip Devriendt. “De feiten vertonen een georganiseerd karakter van rondtrekkende bendes. Die komen toe in groep, plegen 15 tot 20 diefstallen en verdwijnen weer, vaak met het openbaar vervoer.” Ook de digitale criminaliteit steeg van 54 naar 80 gevallen. Hier gaat het vooral om phishing.

Kortrijk wil in 2018 nog meer camera's plaatsen, zegt Van Quickenborne: “Er komen nog 25 camera's, onder meer in de Rekollettenstraat, op het Casinoplein, op Kortrijk Weide en bij op- en afritten.” Die camera's worden vanaf oktober bekeken in de nieuwe dispatching van de Kortrijkse politie. Die zal de klok rond bemand zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees