N-VA hekelt financiële toestand Merelbeke, ook Groen heeft vragen, maar schepen (Open VLD) blijft kalm

Schepen Tim De Keukelaere (Open VLD) krijgt de wind van voren van N-VA en Groen. Foto: LVI, LVI, BLG

Merelbeke -

De oppositiepartijen N-VA en Groen hebben kritiek op de financiële vooruitzichten van Merelbeke. Vooral N-VA is ongemeen hard. “Het roekeloze gedrag van het gemeentebestuur zal Merelbeke de komende tien jaar verlammen.”

In het laatste jaar van de bestuursperiode wordt traditioneel de financiële balans opgemaakt. Gemeenteraadslid Guido Mortier (N-VA) is uitermate scherp voor de coalitie van CD&V, Open VLD-en SP.A. “De gemeente zit op een berg geld, maar men gaat de komende jaren voor miljoenen euro’s aan investeringen doen onder andere het nieuwe gemeenschapscentrum, sportpark Molenkouter, een tweede sporthal en kinderopvang”, zegt hij. “Dat zijn mooie projecten, maar te veel op een korte periode. De interesten zullen stijgen en alle overschotten zullen nodig zijn om alleen al die interesten te betalen.”

Mortier geeft het financiële beleid amper één op tien. “Het roekeloze gedrag van de gemeente zal Merelbeke de komende tien jaar verlammen. De belastingen verhogen, kan niet want die zijn al zeer hoog en dus gaat Merelbeke de komende jaren hard moeten besparen in de werkings- en personeelskosten. Ik begrijp niet dat de schepen nog goed kan slapen.”

Miskleunen

Raadslid Stefaan Van Hecke (Groen) nuanceert. “De toestand is niet dramatisch maar zeker niet rooskleurig. Men heeft veel geïnvesteerd in gebouwen, maar niet in beleid, zoals de uitvoering van het klimaatplan, een mobiliteitsplan en het creëren van betaalbaar wonen. Rond centrumrenovatie heeft men zes jaar verloren. Er is geen visie gekomen over Huis Hebbelinck en de tramstelplaats, men schuift dat allemaal voor zich uit. Dat was echt de grootste miskleun van deze bestuursperiode. Al een geluk dat men het Hollebeekbos dan toch niet heeft gekapt, of dat stond op nummer één.”

”Niets aan de hand”

Schepen van Financiën Tim De Keukelaere (Open VLD) blijft er rustig onder en verdedigt de investeringen die de gemeente plant. “Niemand twijfelt eraan dat er een nieuw woon-zorgcentrum moet komen. Het gebouw van de buitenschoolse kinderopvang en de muziekschool voldoen niet meer, net als het gemeenschapscentrum.”

“En je mag eens luisteren bij de sportverenigingen hoe weinig ruimte ze nu hebben. De tweede sporthal is dus ook noodzakelijk.” De schepen betwist dat Merelbeke er financieel slecht voorstaat. “We gaan voor de begroting uit van het slechtst mogelijke scenario, dat wil zeggen dat er een buffer is voor tegenslagen die hopelijk nooit komen. Maar de volgende bestuursploeg gaat wel moeten opletten met nieuwe grote investeringen en zal werk kunnen maken van schuldafbouw. Ik voorzie geen financiële problemen. Ik geef Guido Mortier (van N-VA, nvdr.) zelf één op tien over zijn kennis van het huidige financieel beleid van de gemeente. Hij vertelt altijd hetzelfde verhaal en hij heeft altijd ongelijk gekregen.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio