Politie pakt 36 transitmigranten op langs snelwegen

Politie pakt 36 transitmigranten op langs snelwegen

Op de snelwegparking proberen de transmigranten in een vrachtwagen te klimmen. Foto: atb

Rotselaar / Aarschot / Leuven / Landen / Herent -

Tijdens een gecoördineerde actie heeft de politie dinsdagnacht 36 transitmigranten opgepakt in onze regio. Door beter beveiligde snelwegparkings in Oost- en West-Vlaanderen verplaatsen de mensensmokkelaars hun actieterrein landinwaarts.

De snelwegparkings in Oost- en West-Vlaanderen (Wetteren, Jabbeke) en Groot-Bijgaarden zijn na beveiligingsingrepen van de Vlaamse overheid minder in trek bij mensensmokkelaars en transitmigranten. Het fenomeen is hiermee niet uit de wereld. Smokkelaars verplaatsten de afgelopen maanden hun actieterrein naar de minder beveiligde parkings landinwaarts, langs de E40 in Heverlee en Landen en de E314 in Rotselaar.

Met trein of bus

In de nacht van dinsdag op woensdag pakte de politie tijdens een gecoördineerde actie liefst 36 illegalen op. De interventie kwam er na een melding van de Rotselaarse burgemeester Dirk Claes (CD&V). “Sinds begin november zag ik geregeld migranten lopen, in groepjes van twee tot vijftien personen”, zegt Claes. Onderzoek wees uit dat de gelukzoekers met de trein of de bus tot Wezemaal reisden. Van daaruit stapten ze via de Langestraat, Steenweg op Nieuwrode, Beninksstraat en de Gelrodebaan tot aan de snelwegparking in Rotselaar. “Daar sprongen ze over de beek. De omheining? Daar kan je zo door. De draad zit vol gaten.”

Schuilhokjes

Lukte het niet om ongezien 's nachts op een vrachtwagen te springen, dan boden de vlakbij gelegen schuilhokjes op de flanken van de Wijngaardberg soelaas. Daar verbleven heel wat illegalen met alle ongemakken tot gevolg. Recent gaf Claes het gemeentepersoneel de opdracht de berg op te ruimen. “Ik kan je garanderen dat het gemeentepersoneel er niet graag bij was”, aldus de burgemeester. Met het dichttimmeren van de hokjes hoopt de burgervader de smokkelaars te ontmoedigen. “Al zijn er ook migranten die na een mislukte poging met de trein naar een grootstad reizen om daar dan in de massa te verdwijnen. Even later gaan ze opnieuw hun kans om het uiteindelijke doel, het Verenigd Koninkrijk, alsnog te bereiken.”

Zekere organisatie

Als gewezen voorzitter van de senaatscommissie Mensenhandel vermoedt Claes dat er mensensmokkelaars aan het werk zijn. “Je ziet ze dan telefoneren, en op afgelegen plaatsen in de gemeente duiken er auto's met buitenlandse nummerplaten op. Dat zijn tekenen die wijzen op een zekere vorm van organisatie.”

Aan de gecoördineerde interventie namen politieploegen van de zones HerKo, Leuven, BRT, Aarschot en LAN deel. Zij werkten samen met de spoorwegpolitie en de federale politie. Na de arrestatie werden de transitmigranten overgedragen aan de dienst Vreemdelingenzaken, die hen het bevel betekende het grondgebied te verlaten. “Dat is frustrerend voor de agenten die meermaals dezelfde migranten oppakken. Daarom zou er een centraal georganiseerde opvang moeten komen, zodat mensensmokkel ontmoedigd wordt”, aldus Claes. Ook vraagt hij de snelwegparkings structureel beter te beveiligen. “Op dit moment lijsten we alle problemen op om een oplossing te zoeken”, reageert Jeroen Thibaut, woordvoerder van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “Een voorbeeld is het verbeteren van de omheining.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio