Cross in crisis: UCI wil veldritsport hervormen en droomt van één overkoepelende Superliga

Cross in crisis: UCI wil veldritsport hervormen en droomt van één overkoepelende Superliga

De Kuil in Zonhoven: hier kan het wel. Foto: Photo News

De veldritwereld is dringend aan hervorming toe en de Internationale Wielerunie UCI wil daar werk van maken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Bedoeling is om te evolueren naar één Superliga met daarin een twintigtal, maximum vijfentwintig wedstrijden.

Het is een publiek geheim: de veldritsport zit in een serieuse dip. Teruglopende toeschouwersaantallen, hogere startgelden voor enkele toppers, saaie wedstrijden, een teveel aan klassementen… Gevolg is dat bij een aantal organisatoren het water aan en zelfs net boven de lippen staat. Bij de UCI zijn ze zich bewust van de situatie en beseffen ze dat het roer moet worden omgegooid. “We moeten eerlijk zijn: in de huidige Belgische kalender zien de fans door de bomen het bos niet meer. Welke wedstrijd behoort tot welk klassement?”, zucht Peter Van den Abeele, coördinator bij de UCI en in een recent verleden nog verantwoordelijk voor het veldrijden binnen de UCI.

Waarmee Van den Abeele verwijst naar de wildgroei aan al dan niet officiële klassementscrossen. Telt u even mee in België: acht DVV-crossen, zeven Superprestige, drie Wereldbekers, vijf Brico-crossen en zes Soudal Classics en nog enkele wedstrijden-die-nergens-toe-behoren met Overijse als bekendste, wedstrijden die worden uitgezonden via Sporza, VTM, Telenet en Proximus TV. Welke kat vindt daar haar jongen nog in terug? Geen enkele dus!

Cross in crisis: UCI wil veldritsport hervormen en droomt van één overkoepelende Superliga
Mathieu van der Poel: te dominant? Foto: BELGA

Het moet dus veranderen: tijdens het WK in Valkenburg zal een eerste keer worden vergaderd met UCI-voorzitter Lappartient, de Belgische wielerbond, vertegenwoordigers van de atletencommissie (de Zwitser Simon Zahner en de Tsjechisch-Amerikaanse Katarina Nash) en enkele organisatoren. De bedoeling is om te evolueren naar een soort Superliga met daarin twintig, maximum vijfentwintig wedstrijden. Wie goed heeft geteld: België alleen al telt 29 klassementswedstrijden die zichzelf allemaal de mooiste wedstrijd van allen vinden. Kortom, er gaan belangrijke knopen moeten worden doorgehakt. Het spreekt voor zich dat de UCI de hervorming zal willen aangrijpen om de kalender te internationaliseren. Het is een doorn in het UCI-oog dat het veldrijden enkel in Vlaanderen lijkt te floreren terwijl de rest van de wereld de toch wel aantrekkelijke tv-format niet lijkt op te pikken.

Cross in crisis: UCI wil veldritsport hervormen en droomt van één overkoepelende Superliga
Telenet sponsort één team en twee klassementen. Foto: BELGA

Waar willen ze naartoe? Het is de bedoeling om te evolueren naar één overkoepelend klassement met een navenante prijzenpot. Dat Telenet al hoofdsponsor is van twee klassementen (Wereldbeker en Superprestige, red) kan de zoektocht vergemakkelijken. Of de hervormingen worden goedgekeurd en wanneer ze eventueel in werking treden, zal begin februari in Valkenburg moeten blijken.

BELGISCHE TOPCROSSEN

Zonhoven (Superprestige): sinds de introductie van De Kuil op korte tijd uitgegroeid tot een klassieker bij renners en publiek.

Koppenbergcross Oudenaarde (DVV-Trofee): prachtig parcours en een trouw publiek met een goede datum (1 november).

Ruddervoorde (Superprestige): lelijk parcours maar clevere organisatoren. De formule werkt.

Loenhout (DVV-Trofee): Feestcross bij uitstek met ideale ligging tussen Kerst en Nieuwjaar.

Diegem (Superprestige): Tweede feestcross bij uitstek met ideale liggen tussen Kerst en Nieuwjaar

Lille (DVV-Trofee): Herygers, Vervecken, Van Aert en Cant: allemaal Lillenaren. En dus vindt het publiek nog altijd de weg naar de Lilse Bergen

Hoogstraten (Superprestige): de verhuis naar de Veiling zorgde voor een lelijk parcours maar veel VIP’s.

BELGISCHE TWIJFELGEVALLEN

Koksijde: cross met jarenlange traditie maar met teruglopende toeschouwersaantallen en een dosis pech (afgelasting 2016)

Namen: misschien wel het mooiste parcours maar Wallonië heeft nooit een crosstraditie gehad. Gelukkig leek het publiek dit jaar wél de weg naar de Citadel te vinden.

Baal: prachtwedstrijd met Sven Nys als naamgever. Helaas blijft 1 januari een moeilijke datum om te organiseren.

BELGISCHE PROBLEEMGEVALLEN

De overige wedstrijden. Wie niet tot DVV of Superprestige behoort, heeft sowieso een probleem. De toppers (lees Van Aert en/of Van der Poel) willen enkel starten voor absurd veel geld maar blijven even vaak afwezig (zie Leuven vorig weekend). En dan haakt de toeschouwers/kijker al makkelijker af.

BUITENLANDSE TOPCROSSEN

Zijn die er wel? Gieten overleeft al jaren bij de gratie van de Superprestige. Valkenburg is een leuke wereldbeker met een aanvaardbare publieke belangstelling. Hoogerheide dankt alles aan Adrie Van der Poel én de nabijheid van de Belgische grens. De organisaties in Frankrijk en Zwitserland zijn niet meer dan wat morrelen in de marge. Wereldbekers in Denemarken en Duitsland? Denen en Duitsers lopen (er) nog niet warm voor. De Verenigde Staten vinden de crossers dan weer te ver. Eén wedstrijd heeft volgens ons wel potentieel: de Vestingcross in Hulst werd vorig jaar voor de eerste keer georganiseerd. Mooi parcours, veel publiek, leuke sfeer. Hulst ligt dan ook net over de Belgisch-Nederlandse grens in Zeeuws-Vlaanderen.

Cross in crisis: UCI wil veldritsport hervormen en droomt van één overkoepelende Superliga
De Vestingcross in Hulst: potentie. Foto: BELGA
Corrigeer