Sven Nys geeft zijn mening over het BK, zoon Thibau en de crisis in de cross: “Het veldrijden is minder attractief”

Sven Nys geeft zijn mening over het BK, zoon Thibau en de crisis in de cross: “Het veldrijden is minder attractief”

Sven Nys (links) met zoon Foto: Photo News

Zondag staat in Koksijde het Belgisch kampioenschap op het programma, een evenement dat jaarlijks duizenden mensen op de been brengt. Toch heerst er een crisissfeer in de cross. Sven Nys werd gebeld door Studio Brussel en gaf er zijn mening over. “Het veldrijden is inderdaad minder attractief geworden”, stelt de crosslegende.

LEES OOK: UCI wil veldritsport hervormen en droomt van één overkoepelende Superliga

LEES OOK (N+): Rob Peeters is het hedendaags veldrijden beu: “Ik kan er niet meer tegen”

In een interview in onze krant windt Rob Peeters er geen doekjes om. Hij is het hedendaagse veldrijden beu. Daarom dat hij er straks een streep onder trekt als crosser. Een teken aan de wand. En de UCI, die wil de sport hervormen. Bedoeling is om te evolueren naar één Superliga met daarin een twintigtal, maximum vijfentwintig wedstrijden.

De cross in crisis: teruglopende toeschouwersaantallen, hogere startgelden voor enkele toppers, saaie wedstrijden, een teveel aan klassementen…Ook Sven Nys heeft er zijn mening over. “Dat komt door een combinatie van heel veel factoren”, vertelt Nys aan Studio Brussel.

Generaties

“Er is een generatie gestopt, waartoe ik behoorde. Met crossers die de tijd kregen om veel supporters op te bouwen. Daarnaast is er een generatie verdwenen door omstandigheden”, stelt de sportief manager van Telenet Fidea Lions. “Zo is Niels Albert weggevallen, een dertiger met veel fans die het de jongste generatie moeilijk had kunnen maken. Daarnaast heb je ook Zdenek Stybar en Lars Boom die er niet meer zijn. En dus blijft enkel de allerjongste generatie over. Een generatie die nog niet de tijd heeft gekregen om veel supporters te verwerven.”

“En renners die bovendien totaal anders crossen dan we gewoon waren”, vindt Nys. “Het veldrijden is nu minder attractief. Waarbij in wedstrijden snel alles wordt opengebroken en de cross vrij snel in zijn plooi ligt. Plus dat er ook crossers zijn die aankondigen dat ze niet in het veld zullen blijven. Daardoor is er dus minder interesse in onze sport. Al gaat de cross altijd door. Net voor ik prof werd, was er ook zo’n minder moment. Er zullen altijd attractieve renners opstaan.”

LEES OOK (N+): COMMENTAAR. “Het gaat niet zo goed met de cross als velen ons willen doen geloven”

Sven Nys geeft zijn mening over het BK, zoon Thibau en de crisis in de cross: “Het veldrijden is minder attractief”
Thibau Nys verdedigt zondag zijn Belgische titel bij de nieuwelingen. Foto: GOYVAERTS/GMAX Agency

Het BK en Thibau

Wat verwacht Nys van het BK zondag? “We gaan ons best doen met de ploeg maar het klopt dat Wout van Aert de grote favoriet is. In principe heeft hij in 90 procent van alle wedstrijden onze renners verslaan, naast Mathieu van der Poel. Maar er zijn wel mogelijkheden. Koksijde is verraderlijk, één foutje kan je meteen tien seconden kosten. Als Toon Aerts in goede doen is, heeft hij al vaak het podium gehaald. We moeten dus hoog inzetten”, vindt Nys.

“Het parcours ligt er goed bij want het heeft veel geregend. Dan is zand op z’n gemakkelijkst om over te rijden. Als je zand en water mengt, krijg je verharding en worden er sporen getrokken. Maar als het droger wordt door de zon, wat ze voorspellen, dan wordt het moeilijker berijdbaar en moet er meer gelopen worden. Koksijde zorgt voor spektakel en het is altijd leuk om daar naartoe te komen. Er waren in het verleden al WK’s en die waren altijd beklijvend. Er zullen dus wel weer duizenden mensen afkomen.”

En wat met de winstkansen van zoon Thibau? “Hij is er klaar voor, een beetje nerveus wel maar dat is logisch. Iedereen spreekt er ook over, maar er zijn een aantal favorieten. Thibau is er daar eentje van maar dat is geen garantie. We gaan het zien. Het is leuk als je zoon dezelfde passie deelt. De aandacht, zoals in DNA Nys? Dat is niet echt nieuw en dus voor hem iets makkelijker. Er is ook respect van de andere kant. Als Thibau het niet leuk vindt, wordt er niet gefilmd.”

LEES OOK (N+): Ex-wereldkampioen Danny De Bie verkende met ons het BK-parcours

Corrigeer