Advocaten van Roemeense krakers in Gent halen uit naar gerecht: 'Dit is lulkoek'

Advocaten van Roemeense krakers in Gent halen uit naar gerecht: 'Dit is lulkoek'

Foto: VRT Nws

Gent - De Roemenen die een cameraploeg van de VRT hebben belaagd aan een kraakpand in Gent riskeren een celstraf van vier tot zes maanden en een boete van 800 euro. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag gevraagd. Een groot deel van de Roemenen heeft ons land al verlaten, maar hun advocaten noemen het proces "lulkoek". "De media zijn zeer ver gegaan. Niets is onderzocht. Dit is gewoon voeding geven aan de volksoproep tot vervolging."

De rechtszaak tegen een groep krakers die in november in Gent een cameraploeg van de VRT belaagden aan het Stapelplein is donderdag gepleit in de correctionele rechtbank in Gent.

Elf Roemeense mensen werden gedagvaard voor kwaadwillige belemmering van het verkeer (het klemrijden van de cameraploeg), bedreigingen (aan dezelfde cameraploeg) en diefstal van gas, water en elektriciteit, tijdens de kraak van het pand. 

De rechtszaak gaat niet over de nieuwe kraakwet. Die was nog niet in werking ten tijde van de bewuste kraak.

Geen enkel van de Roemenen was donderdag aanwezig op de rechtszaak. De meerderheid van hen heeft ons land alweer verlaten, gaven hun advocaten aan. Op de zitting waren wel vijf advocaten aanwezig om de Roemenen te vertegenwoordigen. Ze spaarden hun kritiek niet.

Betoging

Het incident, waarvan een filmpje werd gepost op de Facebook-pagina van VRT Nws, dat een half miljoen keer werd bekeken, kreeg een enorme weerklank in de media en leidde onrechtstreeks tot een gewapende raid in het kraakpand, de arrestatie van een 24-jarige AA Gent-supporter en een woelige betoging 'tegen de Roma' in Gent.

Het Openbaar Ministerie vorderde donderdag een celstraf van zes maanden voor de Roemeense man die de cameraploeg klemreed met zijn wagen. Twee anderen worden vervolgd voor de bedreigingen. Voor alle anderen werd over de hele lijn een straf van vier maanden gevraagd voor diefstal van gas, water en elektriciteit. Het OM vraagt ook een boete van 800 euro per persoon.

"Er is een voertuig belemmerd, er is gespuwd op de ruit, er is gestampt op de bumper van het voertuig, er is geslagen op het dak... Dat kwam zeer bedreigend over", verklaarde het Opebaar Ministerie donderdag. "Het was er heel ferm over. De mensen voelden zich opgejaagd, maar dat belet niet dat zij een misdrijf hebben gepleegd."

4 kilowatt uur

De advocaten van de Roemenen noemden het "niet te bewijzen" dat tijdens de kraak elektriciteit en gas is verbruikt door de krakers. "Er is 4 kilowatt uur verbruikt. Dat is niets. Heeft men daar onderzoek naar gedaan? Op wiens naam stonden de meters? Was er misschien een lek? Wie zegt dat de verwarming - het was midden in de winter - niet gewoon aanstond? Je kan dat niet zomaar aan alle elf toewijzen", zei advocaat Nicholas De Mot.

Over het verbruiken van water, gaven de advocaten aan dat er wel enkele kubieke meters verbruikt zijn. "Maar je kan dat toch niet veralgemenen naar alle elf, omdat het één bevolkingsgroep is? Ik krijg daar koude rillingen van", aldus De Mot. "De vraag is ook: ten nadele van wie zou er diefstal zijn? Het pand was verkocht. Er was duidelijk sprake van domiciliefraude."

Bedreiging

"De juridische realiteit is dat men daar niet heeft ingebroken, of men kan het minstens niet hard maken", klonk het nog. "Diefstal van hifi in het pand is ook aangevoed, maar hield geen steek. Men zoekt een stok om mee te slaan. Woonstschennis lukt niet. Inbraak lukt niet. Ah, het water. Daar hebben we een stok gevonden. Maar u kan niet bewijzen dat zij dat allemaal effectief hebben verbruikt."

Voor het bedreigen van de cameraploeg vroeg De Mot de vrijspraak: 'In de volksmond is dat misschien bedreigend. Maar is dat bedreigen waar een criminele straf op staat? Men wijst, men doet niets he."

Het Openbaar Ministerie voerde daarop aan dat het proberen openen van het portier van de wagen van de VRT voldoende is om van bedreiging te spreken.

Minderjarigen

De advocaten uitten tijdens de rechtszaak kritiek op de media. Volgens De Mot zijn er "grenzen overschreden" tijdens de berichtgeving over de fel gemediatiseerde zaak.

"Die mensen werden opgejaagd. Het was nationaal nieuws, voor een leegstaand pand dat men drie weken heeft betrokken. Minderjarigen werden zomaar gefilmd. Er werd dagenlang gekampeerd aan het pand in de hoop een beeld te kunnen schieten. Men is zeer ver gegaan."

"Het recht op informatie is belangrijk, maar er zijn een aantal grenzen overschreden. Het is compleet beangstigend dat daags na de publicatie vijfentwintig man met ijzeren staven het pand is binnengevallen, terwijl deze mensen (de Roemenen, nvdr) worden bekeken als het vuil van de straat. Het zijn gelukszoekers die de slechte omstandigheden in Roemenië ontvluchten."

"Men heeft dat pand achtergelaten zoals men het heeft aangetroffen. Het vuilnis is zelfs in zakken achtergelaten. Het is erg dat de hooligans als helden worden beschouwd, terwijl zij net de zware beschadigingen hebben aangebracht."

Anoniem

Steven Vermandel, de advocaat van een van de Roemenen, noemde het "lulkoek" dat drie van de mannen uit de groep worden vervolgd voor bedreigingen op basis van anonieme getuigenissen van de cameraman en een journalist van VRT. De twee hebben geen klacht ingediend en hebben zich niet burgerlijke partij gesteld.

Advocaat Raan Colman, die optreedt voor een van de Roemenen, haalde aan dat de cameraman en journalist van de VRT niet zelf hebben gebeld naar de politie. De twee "willen anoniem blijven", volgens het Openbaar Ministerie.

"Het is de politie zelf die hen heeft opgebeld. Die mensen spreken niet. Zij hebben geen klacht ingediend. Heeft u het al meegemaakt dat politiemensen een cameraman opbellen om te vragen of hij zich bedreigd voelt?"

Flagrante leugens

Colman haalde ook uit naar de dame die beweerde in het gekraakte pand aan het Stapelplein te wonen. "Zij heeft flagrant gelogen. Zij heeft laten uitschijnen aan de politie dat zij daar bewoonster was." Er was geen van de huurders of eigenaars aanwezig op de zitting van de rechtbank donderdag. Ze hebben zich ook geen burgerlijke partij gesteld of klacht ingediend.

"U voelt hier duidelijk aan dat er spanning op dit dossier zit. U kan toch niet iemand veroordelen op basis van anonieme verklaringen, zonder dat u hen heeft gehoord? Het was misschien niet kies wat daar is gebeurd, maar meer dan dat niet", aldus Colman.

Politieke druk

De Roemenen worden niet vervolgd op basis van de nieuwe kraakwet, want die was nog niet in werking getreden op dat moment. Het filmpje van de VRT gaf de doorslag om de groep te vervolgen, samen met de diefstal van gas, water en elektriciteit.

De openbaar aanklager verklaarde dat "het bezetten van een pand voor de inwerkingtreding van de kraakwet vroeger maar moeilijk vervolgd kon worden". "We konden enkel afbraak van een omheining of diefstal van elektriciteit, gas en water aanvoeren."

Advocaat Colman voerde hierop aan: "Kraken bestaat al heel lang. Wij doen heel veel drugsdossiers. Ik heb nog nooit een drugsdossier tegengekomen waarin iemand wordt gedagvaard voor kraken. Moest deze zaak niet in de media zijn geweest, mocht er zo geen heibel geweest zijn, dan was deze zaak doodgebloed. Maar u zit met een druk."

Colman: "Zijn de inbreuken van die aard dat er vier of zes maanden cel gevorderd moet worden? Wat is de meerwaarde van een vervolging in dit dossier? Er is geen schade. Om daar vier maanden celstraf aan te koppelen, dat lijkt me overdreven."

Caravan

De betrokken Roemenen die nog in Gent zijn - de meesten hebben ons land al verlaten - wonen nu in een caravan en een tent die hen is voorzien door de Gentse stadsdiensten. "Hun levensomstandigheden blijven schrijnend", zeggen de advocaten.

Advocaat Steven Vermandel, die een van de Roemen vertegenwoordigt, besloot met een uithaal: "Er is hier snel snel beslist om te vervolgen onder druk van de publieke opinie en de media. Er is bijna niets onderzocht in dit dossier."

"We kunnen dat bagatelliseren, maar hier worden wel elf mensen vervolgd. Dit is gewoon voeding geven aan de volksroep tot vervolging, wetende dat de dame die beweerde in het pand te wonen leugenachtige verklaringen heeft afgelegd."

Uitspraak over een maand.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio