Vrijzinnige humanisten dienen klacht in tegen VRT

Vrijzinnige humanisten dienen klacht in tegen VRT

Foto: Photo News

Brussel -

DeMens.nu, ook bekend als de Unie van Vrijzinnige Verenigingen, dient bij de Cultuurpactcommissie een klacht in tegen de VRT voor een “schending van het discriminatieverbod tussen de levensbeschouwingen”. De organisatie van het vrijzinnig humanisme vindt dat er geen vrijzinnig humanistisch alternatief is voor de erediensten die de openbare omroep uitzendt.

Met het afschaffen van de uitzendingen door derden twee jaar geleden kregen de levensbeschouwelijke omroepen geen zendtijd meer op televisie en radio. “Na het afschaffen van deze programma’s bleven enkel de erediensten over op zondag. De door de Grondwet erkende vrijzinnig humanistische levensbeschouwing komt daardoor nergens meer aan bod op de VRT”, zegt deMens.nu donderdag.

De organisatie vroeg herhaaldelijk een vrijzinnig alternatief voor die erediensten, klinkt het. Daar komt bij dat de VRT eind november meldde dat ook de islamitische erediensten uitgezonden zullen worden. “Alhoewel de VRT bij deze gelegenheid heel duidelijk de traditie van uitzending van erediensten heeft heroverwogen en vervolgens een beslissing tot herschikking heeft genomen, blijven de vrijzinnig-humanisten volledig in de kou staan.”

De organisatie eist gelijkberechtiging en dus “een expliciete, benoemde en representatieve vrijzinnig humanistische aanwezigheid op radio en televisie”. “De UVV vraagt dus niet de afschaffing van de uitzending van erediensten, die in het bijzonder van nut kunnen zijn voor ouderen en zieken, maar wel dat de vrijzinnig-humanistische zinzoekers ook hun gading kunnen vinden op radio en tv”, klinkt het fijntjes.

De Unie van Vrijzinnige Verenigingen/deMens.nu dient de klacht in samen met Wim Van Rompaey. Hij is de voormalige directeur van het Vrije Woord, dat instond voor de uitzending van het vrijzinnige programma Lichtpunt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees