Wij verkenden het BK-parcours met Marlux-Bingoal, dit zijn hun conclusies

De duinen van Koksijde kregen woensdag het bezoek van de renners van Marlux-Bingoal die er het parcours van het BK veldrijden (zondag 14 januari) kwamen verkennen. Na enkele rondjes op de omloop van drie kilometer aan de luchtmachtbasis van Koksijde lieten ze hun licht schijnen over het parcours en hun ambities voor zondag. “Wout van Aert is de torenhoge topfavoriet, maar ik geef de raad aan de outsiders om in hun kansen te geloven. Ik werd ooit ook twee keer als underdog Belgisch kampioen”, probeert afscheidnemend Klaas Vantornout zijn jongere collega’s moed in te spreken.

Klaas Vantornout: “Mijn laatste BK wordt een speciale wedstrijd”

Voor ouderdomsdeken Klaas Vantornout wordt het zondag zijn allerlaatste BK. “Het wordt sowieso een speciale wedstrijd. Zeker omdat het in eigen streek plaatsvindt. Ik ben al blij dat ik er bij ben. Er zullen veel supporters zijn. Hoe de conditie is, weet ik niet. Ik heb héél weinig gecrost de laatste maand. Sinds die val (Vantornout brak een botschilfer in zijn linkerhand tijdens de wereldbeker in Namen, nvdr.) is mijn lichaam serieus door elkaar geschud. Maar bon, het is wat het is. IK ben blij dat ik er bij ben. Ik hoop op een redelijk gevoel en dat zou mijn zondag al veel voldoening geven.”

Michael Vanthourenhout: “Niet makkelijk om Wout op dit parcours in de tang te nemen”

“Koksijde blijft een lastige, maar een eerlijke cross”, concludeert Michael Vanthourenhout na de verkenning. “Ik denk dat ik twee keer van de fiets zal moeten. Direct na de start, de hoge duin bergop. En ook de tweede lange zandpassage zal iets te lastig zijn om met de fiets te doen. Maar de stukken na de zandstroken zijn eigenlijk het moeilijkst, omdat je jezelf telkens weer op snelheid moet brengen.” Wat is de strategie om Wout van Aert te kloppen? “We zijn zondag met veel jongens van de ploeg vertegenwoordigd en ik hoop dat we met enkele renners goed kunnen vertrekken en Wout niet meteen moeten laten rijden. Dat zal het belangrijkste zijn. We kunnen proberen hem af en toe in de tang te zetten, maar op dit parcours zal dat moeilijk worden. Dat wil niet zeggen dat ik mij op voorhand gewonnen geef. Het is een eendagswedstrijd en die moet altijd gereden worden. Ik hoop er uiteraard niet op, maar Wout kan bijvoorbeeld ook pech hebben bij de start. In cross van een uur kan er vanalles gebeuren. Hopelijk kunnen wij mij met onze ploeg toch iets betekenen.”

Eli Iserbyt: “Als je hier over je toeren gaat, bekoop je dat aan de finish”

“Op dit parcours heb je bijna geen recuperatiestrook. Alle hindernissen volgen elkaar snel op en het minste foutje is fataal. Het zal niet alleen mentaal lastig zijn, maar ook fysiek. Het zal belangrijk zijn om goed te starten en dan kan je eventueel wel anticiperen. Maar het is belangrijker om snel een goed tempo te zoeken dat je een uur kan aanhouden. Want het is een parcours waarop je echt over je toeren kan gaan. En als je dat in de eerste ronden doet, dan bekoop je dat aan de finish. Ik hoop op een plaats in de top-zeven, al ligt mijn focus vooral op het einde van het seizoen.”

Parcours op BK heeft gevolgen op materiaal: met welke banden en welke druk starten de profs?

Corrigeer