En wat als Wout van Aert zondag een baaldag heeft? Lees hier onze voorspellingen

En wat als Wout van Aert zondag een baaldag heeft? Lees hier onze voorspellingen

Het podium van Oostende 2017. Wat wordt het zondag? Foto: Marc Van Hecke

Er kan maar één renner zondag in Koksijde nationaal kampioen worden: Wout van Aert. Maar Wout is ook maar een mens. Eén fout broodje préparé en ook hij heeft het vlaggen. Wat als Wout van Aert zondag niet kan starten of een mindere dag kent? Wie zal hem dan opvolgen als nationaal kampioen? En wie wint er in de andere categorieën?

Toon Aerts (24)

Plus: stond afgelopen winter veertien keer op het podium en was bij de laatste grote afspraak, de GP Sven Nys in Baal, na Wout van Aert de beste landgenoot op een vierde plaats. Geen enkele landgenoot deed de voorbije maanden beter in de schaduw van Van Aert.

En wat als Wout van Aert zondag een baaldag heeft? Lees hier onze voorspellingen
Toon Aerts houdt van zand Foto: BERT DE DEKEN

Min: Was bij de laatste WB-manche, in oktober van vorig jaar, ‘slechts’ elfde en achtste landgenoot, ondanks een snelle start. Een weinig hoopgevende generale repetitie en dat durft bij Aerts wel eens in zijn hoofd spelen. Stond bovendien nog nooit op een podium van een BK.

Laurens Sweeck (24)

Plus: Was al eens kampioen bij nieuwelingen, juniores en beloften. Er ontbreekt er dus maar één in de garderobe. Was de voorbije weken ook sterk op dreef. Remonteerde én passeerde Wout van Aert in Zolder, iets wat geen andere landgenoot hem de voorbije weken kon voordoen. Ook sterk tijdens de WB-manche in Koksijde (vierde).

En wat als Wout van Aert zondag een baaldag heeft? Lees hier onze voorspellingen
Laurens Sweeck Foto: BELGA

Min: Blaast recent nogal warm en koud. Zijn tweede plaats in Zolder werd gevolgd door een elfde in Diegem. De rug bezorgt hem de voorbije weken wel wat kopzorgen. Was wel zo slim om Leuven over te slaan.

Kevin Pauwels (33)

Plus: Stond op het WK in 2012 al op het podium na Niels Albert en Rob Peeters. Het zand is dus geen probleem. Een specialist van de kampioenschappen die beseft dat hij zondag een uitgelezen kans krijgt om zijn seizoen goed te maken.

En wat als Wout van Aert zondag een baaldag heeft? Lees hier onze voorspellingen
Kevin Pauwels. Foto: Photo News

Min: Liet de voorbije winter welgeteld nul podiumplaatsen optekenen. Sukkelt bovendien vaker dan hem lief is met de rug. Waarom zou het dan zondag wel lukken? Omdat hij zo onvoorspelbaar is, tiens!

Quinten Hermans (22)

Plus: Rare vogel met veel talent die als geen ander kan focussen naar een bepaalde wedstrijd toe. Is bovendien een zandspecialist, getuige zijn vierde plaats als eerstejaarsjunior op het WK in Koksijde. Moest toen enkel Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Quentin Jauregui voor laten gaan.

En wat als Wout van Aert zondag een baaldag heeft? Lees hier onze voorspellingen
Quinten Hermans Foto: BELGA

Min: Lijkt nog iets te licht wegen voor de grote motoren die Toon Aerts en Laurens Sweeck al wel hebben.

Daan Soete (23)

Plus: de verrassing van het seizoen die zijn uitstekende resultaten wil bevestigen. Echte zandspecialist die in oktober tijdens de WB-manche als derde Belg werd afgevlagd. Heeft wel iets met Koksijde. En was in het verleden al Belgisch kampioen.

En wat als Wout van Aert zondag een baaldag heeft? Lees hier onze voorspellingen
Daan Soete was ooit al eens nationaal kampioen. Foto: SMB

Min: tot nu toe moest er niets voor Soete maar beetje bij beetje voelt de Kempenaar de druk van een verhoogde status. Weet dat hij op dit BK een podium kan rijden. Kan hij met deze druk omgaan?

Michael Vanthourenhout (24)

Plus: van alle niet-Kempenaren diegene die het best doorheen het zand rijdt. Heeft onmiskenbaar het talent om mee te doen voor het podium.

En wat als Wout van Aert zondag een baaldag heeft? Lees hier onze voorspellingen
Wie wereldkampioen kan worden... Foto: ISOSPORT/Claessen

Min: kwam op Nieuwjaarsdag in Baal zwaar ten val maar hield er gelukkig geen blessures aan over. Toch wil het op één of andere manier deze winter niet lukken voor de renners van Marlux-Bingoal. Wordt de kentering ingezet in Koksijde?

En dan zijn er nog deze categorieën...

Uiteraard wordt er dit weekend meer dan één trui uitgereikt. Lees hieronder onze bescheiden poging om de favorieten voor de diverse categorieën op te lijsten.

Bij de dames kan er uiteraard niemand om Sanne Cant heen. De regerend wereldkampioene is tevens regerend nationaal kampioene, en dat al acht jaar op rij. Alles anders dan een negende titel op rij zou ons verbazen, al kwam Laura Verdonschot vorig seizoen wel erg dicht in de buurt van Cant. Bij de dames-beloften kijken we uit naar Suzanne Verhoeven. De Kempense is de dochter van Nico Verhoeven, technisch directeur bij LottoNL-Jumbo én drager van een Nederlands paspoort. Suzanne, geboren en getogen in Oud-Turnhout, koos in 2016 echter voor de Belgische nationaliteit en start sindsdien ook op het BK.

Bij de beloften-mannen wordt er, bij afwezigheid van Eli Iserbyt die bij de profs moet starten, uitgekeken naar een Kempens duel tussen Thijs Aerts en Yannick Peeters. Beiden hebben er een regelmatig seizoen opzitten zonder echte uitschieters. Aerts heeft misschien het voordeel een kampioenschapsrenner te zijn die al een wereldtitel (Hoogerheide 2014, juniores) en nationale titel (Lille 2016, beloften) op zijn palmares heeft staan. Dat creëert verwachtingen.

De juniores-lichting lijkt internationaal niet de sterkste. Afgaande op de wereldbeker in oktober zouden Jarno Bellens uit Heist-op-den-Berg en Vince Van den Eynde uit Schriek de topfavorieten moeten zijn. Maar Van den Eynde sukkelt met de rug en dicht zichzelf weinig kansen toe. Bellens dan maar. Danny De Bie heeft het alvast voor zijn voormalige streekgenoot maar toch wijst de ex-wereldkampioen iemand anders aan als de te kloppen renner: Gerben Kuypers. De West-Vlaming heeft het thuisvoordeel en niemand rijdt volgens De Bie sneller door het zand dan Kuypers. Afwachten of Bieke zijn gelijk krijgt!

Tweedejaarsnieuwelingen? Uiteraard gaan alle ogen gericht zijn op Thibau Nys, vorig jaar al kampioen bij de eerstejaarsen. Kan de zoon van Sven Nys voor het tweede jaar op rij winnen? Daarvoor zal hij moeten afrekenen met Dante Coremans, Lennert Belmans en Ward Huybs. Maar daarvoor zal hij vooral moeten afrekenen met de verwachtingen die er rond zijn persoon gecreëerd zijn. Alweer een interessante test voor de nauwelijks 15-jarige Nys junior.

Bij de allerjongsten is het ook voor ons koffiedik kijken. Mathis Avondts start met het nummer één op basis van het alfabet. Toch zou het niemand verbazen mocht de Antwerpenaar op het einde van de rit ook nummer één zijn. Voor de allerjongste meisjes doen we waar iedereen recht op heeft: we zetten onze joker in.

Corrigeer