Tot 6 jaar cel gevorderd voor Nederlandse broers die drugsplantages oprichtten in Lier, Wilrijk, Merksem en Ranst

Tot 6 jaar cel gevorderd voor Nederlandse broers die drugsplantages oprichtten in Lier, Wilrijk, Merksem en Ranst

Foto: AFP

Merksem / Wilrijk / Lier / Ranst -

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft donderdag een zaak behandeld waarbij twee Nederlandse broers aan het hoofd stonden van een drugsbende die verschillende plantages oprichtten in ons land. Tegen de twee broers werd 6 jaar cel gevorderd, tegen zeven andere medewerkers straffen van 2 tot 5 jaar. De verdediging meent dat onduidelijk is voor welke feiten de beklaagden exact terecht staan en vraagt de onontvankelijkheid van de strafvordering.

De twee Nederlandse broers, Kenan en Koksal Y., zouden in 2013 en 2014 vanuit Nederland verschillende plantages in België hebben opgericht, met medewerking van hun ‘onderaannemer’ Orhan A. die hier het aanspreekpunt was voor de andere medewerkers. Zeven anderen stelden hun huis ter beschikking, oogsten en verkochten de cannabis of zetten een elektriciteitsfactuur op hun naam om zo een graantje van de winsten mee te pikken. Een van hen is inmiddels overleden.

In het dossier worden vier plantages concreet benoemd: in Koninghooikt (met 920 planten), Wilrijk (772), Merksem (740) en een woning in Ranst waar restanten van een plantage werden gevonden. Daarnaast worden verschillende andere plantages vernoemd, sommige waarvoor reeds een vonnis werd geveld door een andere rechtbank.

Volgens de verdediging is het totaal onduidelijk voor welke feiten hun cliënten exact worden vervolgd. “Het openbaar ministerie gaat hier compleet de mist in. Over hoeveel plantages gaat het nu exact en voor welke feiten moeten wij ons verdedigen?”, klonk het. “Sommige plantages uit 2011 worden er nog bijgesleurd terwijl de incriminatieperiode van 1 januari 2013 tot 25 juni 2014 gaat. Wij kunnen niet anders dan de onontvankelijkheid van de strafvordering vragen.”

Tegen de broers vorderde het parket straffen van 6 jaar, lokale verantwoordelijk A. kijkt aan tegen 5 jaar cel, voor de andere zes medewerkers werd 2 jaar cel gevraagd.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio