Uitgelekte snelheidscontroles belanden op populaire Facebook-pagina Polcon, politie grijpt in

Tot de locatie en de controlerende agent stonden op de gepubliceerde lijst vermeld. Foto: © Kris Van de Sande - www.krisvandesande.be

Wielsbeke / Dentergem / Meulebeke / Ingelmunster / Oostrozebeke -

De geplande snelheidscontroles voor de maand januari van de politiezone Midow werden op internet te grabbel gegooid. Er lekte namelijk een foto van een intern document uit. Die belandde op een populaire Facebook-pagina. “Wij kunnen hier uiteraard niet mee lachen”, klinkt het.

Twee foto's van evenveel bladzijden met daarop alle snelheidscontroles die de zone Midow in januari gepland had. De precieze locatie en zelfs de agenten die de camera's zouden bewaken staan er bij. Duidelijk een document dat enkel voor intern gebruik bij de politiezone bestemd is. Maar woensdagnacht belandden de twee pagina's toch op het internet.

De populaire Facebook-pagina PolCon-Politie Controles heeft maar liefst 64.000 volgers en staat erom bekend controles bekend te maken. Die zijn meestal afkomstig van mensen die de beheerders inlichten van de locatie van een controle. Dat een dergelijk document op de pagina belandt is dan ook uitzonderlijk en frustrerend voor de politie.

Controles aanpassen

Bij de politiezone reageert men not amused op de feiten. “Wij zijn hier inderdaad ook van op de hoogte”, reageert commissaris Herwig Catteeuw. “En het lijk me logisch dat wij dat niet kunnen appreciëren. Maar we steken geen energie in het proberen offline halen van die informatie. Het is voor ons makkelijker om de controles aan te passen en anders uit te voeren dan die strijd te gaan voeren. Die foto's zijn ondertussen ook zodanig wijd verspreid dat het geen zin meer zou hebben.” Hardrijders die op een vrijgeleide in de zone Midow hoopten zijn er dus aan voor de moeite.

De zone startte ondertussen ook met een intern onderzoek naar de oorsprong van de foto's in kwestie. Het is dan ook duidelijk dat het niet om documenten gaat die buiten de politie verspreid mochten worden. “Hopelijk is hier per ongeluk een foutje gebeurd”, aldus commissaris Catteeuw. “Ik hoop dat niemand van ons korps die informatie bewust naar dergelijk medium zou versturen. Hoe dan ook willen we bekijken hoe dit is kunnen gebeuren.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees