Seksuele opvoeding? Onze jongeren leren het tegenwoordig gewoon van mekaar

Seksuele opvoeding? Onze jongeren leren het tegenwoordig gewoon van mekaar

Kira Vergote (JAC), Cindy Ramon (CGSO), schepen Martine Matthys en enkele medewerkers. Allen slaan ze de handen in elkaar voor ‘Kaap je klas’. Foto: ddj

Brugge -

Met het Kaap je klas-project geven leerlingen in het middelbaar straks workshops seksuele opvoeding aan hun jongere collega’s. “Bij zulke gevoelige onderwerpen is het veel gemakkelijker om vragen te stellen aan leeftijdsgenoten”, zegt Cindy Ramon van vzw CGSO.

Tijden veranderen. Terwijl tijdens de les seksuele opvoeding vroeger vooral om biologische aspecten ging, wordt nu ingespeeld op begrippen als sexting, sociale media, flirten en weerbaarheid.

Die wending komt er niet alleen door de groeiende digitalisering, maar ook op vraag van de jongeren zelf. Zij uitten in een recent onderzoek hun ongenoegen over de les seksuele opvoeding, vandaag beter bekend als relationele en seksuele vorming (RSV).

“Maar liefst tachtig procent van de jongeren in Vlaanderen is niet tevreden over de lessen die ze op school krijgen”, zegt Cindy Ramon van het Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding (CGSO). Samen met JAC en de stad Brugge sloegen ze de handen in elkaar. Het resultaat: Kaap je klas-project. “Het is de bedoeling dat we oudere leerlingen inschakelen om workshops te geven aan hun jongere collega’s.”

Vijfdejaars leggen dus aan vierdejaars uit hoe de vork aan de steel zit. En dan dat gaat het niet zomaar over de bloemetjes en de bijtjes, maar worden hedendaagse onderwerpen aangehaald. “We merken immers dat het voor jongeren niet altijd evident is om moeilijke vragen te stellen aan ouders of professionals”, legt Ramon uit. “De drempel ligt veel lager bij leeftijdsgenoten. Die peer-to-peer-support speelt bij gevoelige onderwerpen een grote rol.”

Opleiding van twee uur

De vijfdejaars worden uiteraard niet zomaar voor de leeuwen gegooid. “De jonge lesgevers krijgen een opleiding van twee uur”, gaat Ramon verder. “Zo vergaren ze voldoende kennis en tools om de lessen tot een goed einde te brengen. En de jongeren worden tijdens de workshop bijgestaan door een van onze professionals, zodat het veiligheidsgevoel aanwezig blijft.”

De thema’s zijn sterk gebaseerd op de hedendaagse realiteit. “Zo geven we tips over hoe je veilig kan sexten (seksueel getinte foto’s verspreiden, nvdr.) en bespreken we veiligheid op sociale media”, besluit Cindy Ramon.

“Verdwijnt een pikante foto op snapchat bijvoorbeeld echt na drie seconden? Ook grensoverschrijdend gedrag en hoe daar gepast op te reageren komt aan bod, maar even goed kunnen de leerlingen zelf onderwerpen aanbrengen zoals porno of masturbatie.”

In april starten de eerste lessen. Die zijn voorlopig enkel beschikbaar voor Brugse scholen en blijken erg gewild.

“De inschrijvingen zijn al voor meer dan de helft gevuld.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees