OVERZICHT. Regio kreunt onder inbraken, maar in de stad zijn er sinds 2006 nooit minder dieven geweest

OVERZICHT. Regio kreunt onder inbraken, maar in de stad zijn er sinds 2006 nooit minder dieven geweest

Volgens de Leuvense politie hebben de ALERT-acties een positieve invloed op het inbraakcijfer. Foto: atb

Leuven -

Het aantal inbraken in woongelegenheden is in Leuven vorig jaar gedaald tot het laagste peil in tien jaar. Dat laat de lokale politie weten. Winkels, scholen, bedrijven en horecazaken kregen vorig jaar dan weer meer dieven over de vloer.

Politiezone Leuven registreerde vorig jaar 351 inbraken en inbraakpogingen in woongelegenheden (207 huizen, 108 flats en 36 kamers). In vergelijking met 2016 is dat een daling met bijna twintig procent of 87 feiten. “Het is al het derde jaar op rij dat de inbraken in woningen, appartementen en kamers dalen”, laat woordvoerster Stephanie Gille weten. “Maar er is meer. Met het cijfer van 2017 doen we bijna even goed dan in 2005 toen onze diensten 291 inbraken en inbraakpogingen registreerden. Elke inbraak is er echter één te veel. Daarom blijft het vatten van verdachten een prioriteit.”

In vergelijking met 2016 gebeurden er verhoudingsgewijs vorig jaar meer inbraken in het centrum van Leuven en minder in Kessel-Lo. Februari, november en december blijven de problematische maanden als het om inbraken in woongelegenheden gaat.

Inbraak in garageboxen

Minder goed nieuws heeft de politie over de inbraken in winkels, horecazaken, scholen en bedrijven. In totaal registreerde de politie 318 feiten in 2017, dat is een stijging met bijna zestien procent of 43 feiten in vergelijking met 2016. “Ondanks de stijging is het toch nog het tweede laagste cijfer sinds 2006”, zegt Gille.

De toename in 2017 was volgens de politie vooral te wijten aan enkele reeksen van inbraken. “Dat kwam vooral tot uiting in mei, juli en augustus, waar we duidelijke pieken zagen. Zo werden in mei veel inbraken in garageboxen aan een appartementsgebouw gepleegd. In juli was er een stijging van het aantal inbraken in garageboxen en in verschillende serviceflats of woon-zorgcentra”, zegt ze. In ongeveer een derde van de gevallen bleef het bij een poging. Vorig jaar loste de lokale recherche zestig woningdiefstallen op.

Volgens de lokale politie hadden verschillende ALERT-acties (11 februari, 20 mei, 12 oktober en 9 december) een positieve invloed op de cijfers. Maar niettemin blijft de politie hameren op waakzaamheid en preventiemaatregelen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio